Имам уверението, че този петък водата от язовир „Дяково“ към селото ще бъде пусната окончателно, надява се кметът на Палатово Христо Костадинов

Жителите на дупнишкото село Яхиново, които досега не са имали водомери, масово си поставят такива. Така те ще могат да ползват вода от яз. „Дяково”. Както е известно, водата от язовира за промишлената зона на селата Пиперево и Яхиново, както и за жителите на село Палатово беше спряна в продължение на три месеца. Миналата седмица обаче стана ясно, че водата от язовира ще бъде пусната, защото е преминала 20 млн. кубически метра.
„В Яхиново в момента на някои места нямаме вода, но това е заради нашите жители, които в момента си монтират водомери в къщите. Стигна се до извода, че трябва да си сложат водомери и всичко да бъде изрядно. На тези, които си ги поставиха, вече им се пуска вода. За да се реши проблема целогодишно и постоянно да има вода, трябва да си сложим водомери и жителите на селото много добре го разбират. Много ме боли за тези, които са в горната част на селото и нямат вода. Министър Емил Димитров каза, че за битови нужди хората трябва да имат водоподаване.

Язоври Дяково

Но като се плаща само една такса целогодишно и водата се разхищава – няма как да стане. Трябва да има някакъв контрол. Хората са съгласни и проявяват пълно разбиране. Тук-там има такива, които не искат да си монтират водомери, но те са 2-3 души, които имат претенции. Обаждат ми се жители на селото едни след друг, че искат да им се сложи водомер и от „Напоителни системи“ идват. Те ги монтират и трасето се пуска. Нещата ще се оправят. От 60 години живея в това село и знам как стоят нещата. Има хора, които са свикнали, да разхищават водата, но това не трябва да бъде по този начин. Има хора от горната част на селото, които се прибират от работа и не могат да се изкъпят… Но всичко това ще бъде променено. Убедена съм, че нещата ще се оправят. Трябва да се научим на ред и дисциплина. Хубавото също така е, че цената си остава непроменена – 18 стотинки на кубичен метър“, коментира пред „Вяра“ кметицата на Яхиново Софка Скоклева.
В друго дупнишко село – Палатово пък все още нямат вода. На хората там е обещано, че проблемът с водоподаването от язовир „Дяково“ ще бъде окончателно решен в петък.
„От два дни пак няма вода. През миналата седмица имаше, помпите работеха по 24 часа на ден, а сега работят само нощно време и имаме вода само тогава. Имам уверението, че този петък водата на селото ще бъде пусната окончателно. Хората проявяват търпение, но е много неприятно да имаме вода само през нощта. Още повече, че сега с коронавируса всеки от нас трябва да спазва много висока хигиена, а това е трудно, когато няма никаква вода през деня. Искрено се надявам, че от петък нататък тази криза ще бъде преодоляна“, каза пред репортер на медията ни кметът на село Палатово Христо Костадинов.

Димитър ИКОНОМОВ