Жителите на селата Дрангово и Тополница плашат с блокада на пътя за Кулата заради безводие, ожалиха се на кмета на Петрич Д. Бръчков

 

Управителят на ВиК – Петрич, Илиян Ушев: Проблемът е от 20 години, правим режим, заради студа нивото на водата в изворите пада

01-10-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2

Измъчваните от безводие жители на петричките села Дрангово и Тополница заплашиха да блокират пътя за Кулата, ако не се намери решение на проблема им. За неволите на хората е уведомен и кметът на Петрич Димитър Бръчков. В писмо до него кметът на село Дрангово Ангел Балтаджиев иска съдействие.

„Във връзка с непрекъснатите аварии във водоснабдяването смятам, че институцията, отговаряща за осигуряването на питейна вода в селата Дрангово и Тополница, реагира крайно неадекватно. Многократно съм сигнализирал, но налице е безпомощност от страна на общинското дружество ВиК.

Димитър Бръчков

За да отиде вода в Дрангово и Тополница, се спира за известно време водата на село Ръждак, но това не е решение. Така не може. Всички отговорни хора трябва да видят, че в тия две села живеят хора. Затова сме категорични, че излизаме на протест”, пише в писмото до кмета на Дрангово Ангел Балтаджиев.

Управителят на ВиК – Петрич, Илиян Ушев коментира: „Не отговарят на истината твърденията за неадекватност и безпомощност от страна на ВиК. Нашите служители ежедневно работят по проблема. Проблемът в Дрангово е от 20 години. Сега водата просто не достига, защото има много голяма консумация, по-голяма, отколкото през летния период. В Дрангово водата не се качва до високите къщи на селото. Вчера и онзи ден за пръв път успяхме да качим вода до тези къщи, но за сметка на село Митиново и Ръждак. Имаме договорка да направим режим за трите села Дрангово, Митиново и Ръждак. В Митиново пуснахме сондата, останаха Дрангово и Ръждак. Проблеми няма да има след два-три дена, когато се затопли. В Дрангово вчера имаха вода, днес след 17 часа пак ще има. Снощи служителите ни бяха в селото до 21 часа, за да се уверят, че водата ще се качи до високите части. Бяхме уговорили среща с кметовете на трите села, за да се разберем за режима. Днес цяла сутрин звъня на кмета на Дрангово Ангел Балтаджиев, той не ми вдига телефона”, категоричен бе Илиян Ушев.

”Водата не достига в Габрене и Коларово, в Кавракирово, Кърналово и Михнево са на режим. Ново Кономлади, Капатово, Кромидово, Тополница и Марикостиново са на режим. В община Сандански селата са на тотален режим. В Струмяни положението е същото. Заради минусовите температури в изворите нивото на водата пада. Освен това има много аварии”, каза още той.

 

 

 

Снимка опис – Димитър Бръчков, Илиян Ушев, Ангел Балтаджиев