Жителите на Яхиново си правят селскостопански пазар 

Кооперативният пазар в Дупница е пълен с хора в пазарните дни сряда и събота.
  • Кметицата Софка Скоклева: Още сме на етап идея; Хората могат не само да купуват, но и да си разменят продукти

Жителите на Яхиново имат идея в дупнишкото село да бъде създаден селскостопански пазар. Там местни производители ще могат да предлагат продукцията си.
„В момента всичко е още на етап идея. Много яхинци искат това да се случи и одобряват евентуалното създаване на селскостопански пазар в селото. Вместо местните хора да пътуват до други населени места, за да си продават продукцията, може да го правят тук.

Картофи, произведени в с. Яхиново.

След като се разбра, хора от Дупница също ми звъняха и изявиха желание да идват тук, ако идеята бъде реализирана. Чакам идеи от хората кои да бъдат пазарните дни и на кое точно място да бъде този евентуален пазар”, каза пред „Вяра” кметицата на с. Яхиново Софка Скоклева.
Тя допълни, че пазарът ще бъде в централната част на селото, като наблизо има дори навеси, които ще бъдат подходящи за целта. Скоклева все пак подчерта, че все още не са предприемани административни действия в тази насока, като в момента се изчакват предложенията на яхинци.

Яхински домати

„В селото има две лицензирани ферми, които спокойно ще могат да си продават млякото на този пазар. Но идеята ни е най-вече това да бъде за местните. Тези, които не произвеждат зеленчуци, искат да си купуват домашни такива и да знаят, че ядат нещо качествено. Защото не се знае с какъв произход са тези по големите борси. Също така тук има много хора, които произвеждат мед, сирене и кашкавал. Всеки от тях ще може да си донесе продуктите, собствено производство. Може да се каже дори, че това е една идея за пазар на разменна търговия и не е задължително хората да си плащат един на друг. Може пък да искат да си разменят от собствените стоки. Даже не става дума само за нашето село, добре дошли ще бъдат и хора от съседните Червен брег и Крайници. Била съм в чужбина на подобни пазарчета и те са толкова красиви и приятни. Атмосферата там е много хубава и ми се иска в Яхиново да направим нещо такова”, завърши кметицата на село Яхиново Софка Скоклева.
Както е известно, кооперативният пазар в Дупница е един от най-големите в региона, като на него идват не само производители от региона, а и такива от Петрич, Сандански и съседните села. Особено в пазарните дни, сряда и събота, оживлението там е толкова голямо, че понякога хората трудно се разминават.