Tuesday, July 23, 2024
HomeРегионКюстендилЖители на Перник, Кюстендил и Стара Загора получават безплатно саниране на сградите:...

Жители на Перник, Кюстендил и Стара Загора получават безплатно саниране на сградите: Какви са условията?

Първата схема за подпомагане на въглищните региони в България беше тема на среща между областните управители на Стара Загора, Перник и Кюстендил Ива Радева, Людмил Веселинов и инж. Александър Пандурски, състояла се в Града на липите. Това съобщават от Областната администрация в Стара Загора. В срок до 19 септември кметовете на общини във въглищните региони ще могат да подават документи по т.нар. “схема за енергийно обновяване на жилищни сгради и справяне с енергийната бедност”, като финансирането на програмата е 100 процента безвъзмездно и не се изисква съфинансиране от сдружението на собствениците.

Финансирани ще бъдат общини на територията на трите области, както и още десет общини от Маришкия басейн. Това са HoвaЗaгopa, Ямбoл, Cимeoнoвгpaд, Xapмaнли, Toпoлoвгpaд, Димитpoвгpaд, Xacĸoвo, Eлxoвo, Cливeн и Tyнджa. Наличното финансиране за област Стара Загора и за десетте допълнителни общини е в размер на почти 130 милиона лева, като минималното финансиране за една сграда е 50 000 лева, а максималното – 9,5 млн. лева. Изиcĸвa се cгpaдитeдacaпpoeĸтиpaнипpeди 26 aпpил 1999 гoдинa.

“С колегите от Кюстендил и Перник работим съвместно за стартиране и на останалите програми за финансиране, предназначени за нашите региони”, коментира по време на срещата Ива Радева.

RELATED ARTICLES

Most Popular