Заведенията в двата големи курорта на територията на област Благоевград – Банско и Сандански, са в готовност да заработят от 1 март. Това казаха за БТА Христина Панайотова – секретар на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Сандански, и Малин Бистрин – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
В планинския курорт се очаква да отворят между 30 и 40 процента от заведенията, които работят само през зимния туристически сезон, посочи Малин Бистрин. Сред причините по-малко от половината от тези заведения да заработят е фактът, че зимният туристически сезон е към края си. Зареждането на един търговски обект отнема време, а и не е сигурно дали инвестициите ще се изплатят до края на сезона, посочи Бистрин. Друг фактор, който влияе, е персоналът. Част от него е освободен, а свикването му отново отнема време, каза още председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.
Очаква се обаче сто процента от целогодишните обекти в Банско да заработят от 1 март, а сегашното отваряне Бистрин определи като глътка въздух за частния бизнес в сферата на туризма.
В Сандански очакванията са всички заведения да заработят в началото на следващия месец, каза секретарят на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Христина Панайотова. В южния курорт обектите не са толкова големи и не изискват много персонал, а към днешна дата почти всички собственици са запазили най-лоялните си работници, посочи Панайотова.