Задържаният в Белгия Сергей Радков е от Благоевград

Подозират го, че е снабдил терористите с оръжие

Ромите от Предел махала: При нас няма терористи, не познаваме такъв

Българинът, задържан за подготовка за атентат в Белгия, е роден в Благоевград през 2003 г. в Благоевград, но от малък живее извън страната. Последно Сергей Радков се е прибирал в България през 2016 година за малко и от тогава е последното му регистрирано излизане, съобщиха БНТ и NOVA.

“20-годишен българин е уличен в участие в терористична група. Мъжът с инициали Сергей Р. не е познат на белгийската полиция и на властите в страната”, каза говорител на федералната прокуратура на Белгия пред БНТ. Той не е познат на белгийската полиция и на властите в страната, каза говорител на федералната прокуратура на Белгия.

Българинът е задържан по подозрение, че е предоставил оръжие, но не и пряко участие в терористичния акт. Към момента няма изискана информация от МВР. Няма и българска връзка, освен народността му. В понеделник отново ще бъде гледана мярката им за неотклонение на задържаните.
В сряда вечерта белгийската полиция извърши обиски и арести в Брюксел и Антверпен и задържа 8 души. Сред тях е 20-годишният Сергей Радков. Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин. Осми заподозрян е бил освободен. Групата е обвинена в участие в дейността на терористична групировка, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар, което предвижда 30 г . затвор.
Заподозрените са били част от две радикални ислямистки клетки – в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка по между си, сочи разследването на белгийската полиция.

“И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и действия за извършване на атака. Не искахме да чакаме, докато си намерят конкретна цел, за да извършат нападението. Разследването обаче показва, че е имало силна готовност за извършване на нападения в Белгия”, каза федералният прокурор на Белгия Ерик Ван дер Сипт.

Българинът Сергей Радков е задържан по подозрение, че е предоставял оръжие и не е сред основните участници в групата, съобщи 24 часа.
Според източници той е от Благоевград, живял е в ромската махала, но преди повече от 15 години семейството се мести в Разград.
След това заминават за Антверпен и поне от 6 години не са се връщали у нас. На предполагаемия му адрес в Благоевград живеят други хора, които се съмняват, че адресната му регистрация е истинска.

Тук /на ул. “Балкан” 5, бел. ред. / няма такъв човек, категорични са жителите на ромската „Предел“ махала в Благоевград. Така те коментират информацията, че 20-годишният Сергей Радков, задържан в Белгия с обвинение за тероризъм, е от махалата. “На този адрес няма такъв човек, не живея тук, но ги познавам, тази къща е на Тони Страхилов, жена му е лекарка”, каза Антон Кирилов. “От тук ходят по Испания да берат ягоди, по Белгия не знам да има наши хора”, допълни Кирилов.
На адреса, на който е регистриран по лична карта задържаният в Белгия българин, къщата е едноетажна, санирана. Днес отпред работеше майстор на плочки, който не пожела да бъде сниман и записван, но бе категоричен, че в тази къща такъв човек няма. Според него личната карта на българина в Белгия е фалшива.
Майсторът коментира още, че също е работил в Белгия и не познава Сергей Радков, предаде БГНЕС.

От самата къща, въпреки многото обувки пред вратата, не се показа никой. Друг младеж от махалата каза, че всички от този район са в Белгия. Преди изборите през октомври м.г. същата къща бе щурмувана от полиция и от нея бе изведен и задържан мъж, припомня BG On Air.