Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългарияЗадържаха молдовци за кражба на близо 200 хил. лв. от украински бежанци

Задържаха молдовци за кражба на близо 200 хил. лв. от украински бежанци

Двама молдовски граждани са задържани за въоръжен грабеж на украински бежанци, съобщават от Апелативната прокуратура в Бургас. Извършителите са отнели пари и скъпоценности на обща стойност около 197 000 лв.
Предмет на престъплението е парична сума от 65 000 евро, 10 000 лева, бижута от благороден метал със скъпоценни камъни на стойност 30 000 щатски долара и мобилен телефон за 1 800 долара, каза прокурор Георги Чинев по време на брифинг на обвинението в Бургас.
Престъплението е извършено на 27 април около 11 ч. Семейството украинци – мъж на 48г. и жена на 32г., са били нападнати в апартамент в затворен комплекс в Свети Влас, където са били настанени, заедно с 8-месечното им бебе и възрастна жена. Бебето и бабата обаче не са били в апартамента по време на нападението.
Пострадалото семейство не е пожелало статут на временна закрила у нас.
“След почукване по врата на руски език се съобщава, че от поддръжката на хотела искат да влязат в стаята. Две лица, едното с медицинска маска, нахлуват в стаята и завързат ръцете на мъжа, като настояват да им се предадат парите и ценностите, които се намират в жилището”, каза старши комисар Калоян Калоянов.
След като всичко им е предадено, те се оттеглят. По-късно двамата извършители – молдовски граждани на 52г. и на 43г. са задържани. Единият от тях е задържан във Велико Търново, а другият – в хотел в черноморския курорт Свети Влас.
Двамата молдовци са влезли в България на 2-ри април т.г, уточняват от полицията.
Предстои гледане на мярка за неотклонение. На лицата са повдигнати и предявени обвинения за извършен в съучастие въоръжен грабеж.
Наказанието за подобно престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Очакват се данни за съдимоста на извършителите преди да се даде окончателна присъда, обясниха от Прокуратурата.
Към момента двамата молдовци са задържани за 72 часа.
По-късно в понеделник се очаква наблюдаващият прокурор да изготви и внесе искане за вземане мярка за неотклонение – задържане под стража и за двете лица.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular