Заев: Македония вече е приятел със съседите си, с България сме не само приятели, а и съюзници

 

Зоран Заев: Надявам се Ципрас да е храбър като Борисов

Македония беше скарана с всичките си съседи, а сега е приятел с тях, посочи македонският премиер Зоран Заев в интервю за бТВ.

Много неща се промениха в Македония – на първо място това е свободата. Ние сме част от Европа. Свободата, човешките права, демокрацията трябва да са на върховно ниво, коментира Заев.

“Македония има столетна собствена история, но правото на самоопределение е демократично и универсално за всеки един гражданин. Затова и няма опасност човек да остане без работа или да отиде в затвора, ако се обяви за българин”, категоричен беше Заев.

По думите му Македония от страна, която беше скарана с всичките си 5 съседи, сега е приятел с всичките тях -значи може много бързо да се променят нещата. Буквално в периода преди 7-8 години имахме големи кавги с всичките ни съседи.

В момента с Албания и Косово имаме отлично сътрудничество, всеки ден напредваме в сътрудничеството ни със Сърбия. С България сме не само приятели, а и съюзници след договора.

С Гърция градим огромно приятелство – остана един политически въпрос, който се надявам да решим, коментира македонският премиер.

Той визира спора с Атина за името на страната.

“Вярвам, че гърците омекнаха в позициите си. Доказахме с Бойко Борисов, че не ни трябва трета страна, която да ни притиска. Храбростта на премиера Борисов се надявам да бъде повторена и от премиера Ципрас. Имам намерение да реша този проблем, може да има отстъпки и от страна на Македония, и от страна на Гърция. Лидерите могат да стигнат до решение, което да е добро за гражданите. Няма договор, в който само едната страна да отстъпи”, коментира македонският премиер.

Заев отговори и на твърденията, че е предал родината си с подписването на Договора за добросъседство, Заев заяви: „Предадох изолираната Македония в името на европейска Македония. Това е един договор, какъвто всички модерни държави сключват”. По думите му падналата от власт ВМРО-ДПМНЕ иска референдум преди ратификацията на договора и го критикува, макар именно по нейно време той да е бил подготвен.

Зоран Заев коментира и нощта след избора на председателя на македонския парламент, когато бе нападнат от протестиращи, влезли в сградата на Народното събрание.

“Сега съм добре. На челото ми останаха белезите, за да ми напомнят това да не се повтаря нито в Македония, нито в света”. Той заяви, че Македония е преминала през една тежка политическа криза, която всички се надяват да не се повтаря.

Тези белези ще ме подсещат да не бъдем същите като предшествениците ни, но и ще напомнят на всички, че Македония трябва гледа само напред към бъдещето, а не назад, каза още той.

Изследване: Македонците са близък или един и същ народ с нас

51% от българите смятат, че с жителите на Македония сме или два близки народа или част от един общ. Това показват данни от изследване на Института за политика.

Проучването показва, че за повечето анкетирани разделението е станало изкуствено и хората помнят родствените корени. Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните лица. 27% казват, че тя няма отношение към съвремието. 91% от българите твърдят, че езикът, който говорим, е един и същ или с общи корени.

На въпроса дали има македонска нация, различна от българската, 72% отговарят, че македонската нация е създадена през 20-и век и е близка до българската. Общата нагласа е: една нация, два народа, посочват от института.