Занаятчията Яни въртя баници на “Балканска черга” в Шишковци

rpt

Кюстендилското село Шишковци бе домакин на 11-то издание на фестивала “Балканска черга”. Фестивалът на занаятите, традициите и обичаите събира в средата на септември за три дни гости и участници от три съседни държави – Република Северна Македония, Сърбия и България. Тази година във фестивалните дни се включват и гости от Гърция.

Акцентът през този септември са местните производители от селата край трите граници край Кюстендил. “За земеделските производители от района е важно да се развие преработвателната промишленост, да се подобрят доходите на местните производители. Искаме да покажем местните регионални и уникални производства, които трябва да намерят повече пазари”, каза пред БТА организаторът на фестивала Борислав Крумов от сдружение “Роден край”. Той посочи, че фестивалът е място, на което може да се твори, да се опита и да се научи нещо различно.

rpt

Фестивалните дни бяха изпъстрени с богата фолклорна програма, кулинарни и занаятчийски демонстрации, изненади за малки и големи. В програмата бяха включени демонстрация на изработка на керамични изделия, на опинци, на традиционен хляб. Имаше и традиционни изложения на зелници, баници и погачи.

“Започвахме вчера, разстлахме чергата и посрещнахме гости от България, Сърбия, Р Северна Македония. Балканите са един народ и независимо от границите няма разлика между хората”, разказа Крумов. Той посочи, че се надява чрез организираните кулинарни демонстрации все повече млади хора да започнат да се включват в овладяването на традиционните за района майсторски кулинарни произведения.

rpt
hdr

Майсторството при направата на баници демонстрира Яни Георгиев от Пробищип, Р Северна Македония. Младият мъж е потомствен занаятчия. Занаятът научил от баща си, а дядо му е бил воденичар. Дъщерите му сега също имат интерес към семейния бизнес. “Надявям се да направим повече от четири поколения традиция в тази област”, разказа Георгиев.

hdr

Гостите от двете ни западни съседки представиха екологично произведени сладка и мармалади, традиционни подправки, вина и ракии. На изложението имаше и различни печива, традиционната сръбска скара.