Запорожец в перфектно състояние се появи в Калифорния

Този Запорожец се откорява много ярко в американска Калифорния. Освен това, както се вижда от снимките, автомобилът е реставриран до перфектно състояние и пребоядисан в цвят карамел.

За САЩ Запорожецът е истинска рядкост, тъй като зад Океана има много малко такива автомобили. Статистиката показва, че в Щатите са регистрирани само 15 екземпляра от модела ЗАЗ-966.

Още по-любопитно е, че такива изпълнения, реставрирани до оригинален вид се продават доста скъпо. Цената им понякога надхвърля 20 000 долара и никога не пада под 10 000 щатски долара.

Много често такива автомобили се докарват в САЩ от емигранти от бивши страни от соц. лагера. Този конкретен ЗАЗ-966 принадлежи на унгарец, който също има източногермански Трабант в колекцията си.

ЗАЗ-966 е ранна версия на второто поколение Запорожец, произвеждан от 1966 до 1972 г. Моделът е оборудван с двигатели с работен обем 0.9 литра (30 к.с.) и 1.2 литра (40 к.с.).

И двата агрегата работят съвместно с четиристепенна механична скоростна кутия. Автомобилът може да развие максимална скорост от 120 км/ч. ЗАЗ-ката, която ви показваме е с 0.9-литров двигател./ fakti.bg