Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение.  Сирни Заговезни (Прошка, Поклади, Прощална неделя, Масленица, Сирница) през 2021 година се пада на 14-ти март 2021 година.Празникът се пада винаги 7 седмици преди Великден и се празнува една седмица.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни – последната неделя преди Великия пост, т. нар.

Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено – прости!”, т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости”.Празникът Сирни заговезни се нарича още Поклади и Прошка. По традиция близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година.

На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата. Улалията е почти същото.

Имената на обичаите се различат в зависимост от района на страната, където се изпълняват.Обичаят хората да се маскират по Заговезни датира още от Средновековието и дори много преди това, като у нас е разпространен само в някои краища.

Маските трябвало да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата.