Започнаха снимки край Петрич на нов филм посветен на русалиите

Teди Еротеева

Край Петрич започнаха снимки на документален филм посветен на местните русалии. Проектът е дело на  сдружение Русалии – Петрич“ и в него се разказва за цялата магия и тайнственост на петричките „лечители”. Това са група от мъже, които изпълняват ритуални танци, чрез които изцеряват болни и прогонват злото . Техните походи са през „мръсните дни” и са характерни за района на Петрич .Първите кадри на филма бяха заснети в близост до Чуриловския манастир „Свети Георги”.  Християнският храм наричан още Игуменски или Геговски манастир се намира в землището на село Чурилово, на 28 километра от град Петрич. Манастирът е изграден през ХIV век и издига гордо каменна снага в полите на Огражден планина. В цялостното реализиране на документалната история  участие ще вземат мъже от сдружението, зурнаджии , както и хора свързани с осъществяването на идеята, разказват от сдружението. Присъстващи на първия снимачен ден разказаха, че всички актьори са били облечени с типичните русалийски одежди. Впечатляващ за зрителите е бил фактът , че снимачният екип е успял да изпипа и  последния детайл така, така че миналото и предците ни сякаш да оживеят.

„Подготовката беше дълга и прецизна. Ще запознаем хората с делото на русалиите. Надяваме се , че така ще ги популяризираме и повече хора ще научат за тях. Все пак това са нашите корени и предци, които не бива да забравяме. Благодарение на тези момчета, традицията ще се запази и предаде за идните поколения “ , разказа  за „Вяра” Димитър Яков от сдружението.

Филмът дава заявка да бъде много интересен, подходящ за изключително широка аудитория.

„Сдружение Русалии – Петрич“ работи и върху още един проект, който има за цел признаване на русалийството като нематериално културно наследство от ЮНЕСКО. Каузата им ще бъде поредната стъпка към запазването на местния русалийски обичай.

https://viaranews.com/%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%bb%d0%b8/?fbclid=IwAR1qI3KPpLS-ND_uORlVzXILuURJ6MBu6nhL1Jf131CJP0ggN6Ly7ormXP0