Майстори от Полето заедно с доброволци от симитлийското село започнаха изграждането на параклиса „Св. Четиридесет мъченици“. През септември 2019 година Неврокопският митрополит Серафим направи първа копка на строежа на новия параклис. Тогава на святото място се събраха миpяни зaeднo c кмeтa нa oбщинa Cимитли Aпocтoл Aпocтoлoв и кметовете нa cъceднитe ceлa, зa дa зaпoчнaт бoгoyгoднoтo дeлo. Bлaдикатa блaгocлoви cтpoeжa, кaктo и вcички пpиcъcтвaщи.

Преди време в района на старото оброчище, носещо името „Св. Четиридесет мъченици“, бе изграден и навес, а средствата за него бяха осигурени от община Симитли и с дарения на местните жители. Параклисът също се изгражда с подкрепата на община Симитли и дарения. Всеки, който иска да се включи в изграждането на храма с труд или с финансови средства, може да се свърже с кмета на село Полето Иван Манчев на телефон 0882 475 169.
По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на мястото, където днес се строи параклис, някога е имало черква, наречена на свети Четиридесет мъченици. Възрастните допълват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на свети Четиридесет мъченици.