Започна националното преброяване на населението в Албания

Започна преброяването на населението и жилищата в Албания, съобщават албанските медии. Събирането на данните на терен ще продължи шест седмици и ще се извършва дигитално чрез таблети.

По информация на медията „Шчиптаря“ преброяването ще приключи на 28 октомври, като първите резултати ще бъдат изнесени през юни 2024 г., а подробните данни – през декември 2024 г.

Въпросниците за преброяването са разпределени в осем модула и съдържат 100 въпроса. Данните, които ще бъдат събирани, се отнасят до жителите резиденти на Албания, техните демографски и социални характеристики, както и за жилищата, здравословното състояние, образованието и работата на хората.

Етническата принадлежност, езикът и вярата на албанските граждани са единствените въпроси във формуляра, които не са задължителни.

Процесът включва над 7500 обучени анкетиращи, наблюдатели и контролиращи от албанския статистически институт ИНСТАТ.

Албанските граждани, които откажат да отговорят на въпросите или представят невярна информация, ще бъдат глобявани. Това обаче не се отнася за трите въпроса за етническата принадлежност, езика и вярата, които са по избор.

Това е дванадесетото национално преброяване в страната от обявяването на независимостта на Албания през 1912 г. Първото преброяване е извършено през 1923 г.

Настоящото преброяване трябваше да се състои през 2020 г., но беше отложено с три години заради пандемията от Ковид-19 и други проблеми.

Според последното преброяване в Албания през 2011 г. населението на страната е  2 821 977 жители, което е спад с осем процента спрямо преброяването през 2001 г.

Националното преброяване на населението и жилищата в Албания през 2023 г. цели да бъде в пълно съответствие с препоръките на Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (ИКЕ на ООН), както и с последните разпоредби на ЕС относно прилагането на преброяването на населението и жилищата./БТА