Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Република Северна Македония, заяви Зоран Заев в интервю

Все повече сигнали идват от Брюксел, че Албания и Северна Македония могат да бъдат разделени по пътя си към членство в Европейския съюз (ЕС) заради отказа на България да одобри преговорната рамка на Скопие. Комисарят по разширяването Оливер Вархели допусна преди няколко дни, че е възможно процесите за двете страни да бъдат разделени, въпреки че досега те вървяха заедно.

Заев е категорично против евентуално решение за разделянето на двете страни. Засега не се очертава пробив в решаването на проблемите със София. Външният министър Буяр Османи каза преди ден, че Северна Македония не трябва да се отказва от започване на разговори с евентуално служебно правителство в България.

Резултатите обаче от подобни преговори биха били много съмнителни. Президентът Румен Радев, който предстои да назначи служебно правителство, е на позиция за твърдо отношение към Скопие, докато не спре езикът на омразата и не бъдат разрешени историческите проблеми, което не е ясно как ще се случи.

Подобна е позицията на всички големи партии у нас с изключение на ДПС.

Скопие официално твърди, че се надява да започне преговори с ЕС през юни, но на практика това е много малко вероятно.

Македонските власти предприеха мащабна кампания, в която изкарват Скопие като жертва на българските вътрешнополитически интереси, но става все по-ясно, че тя няма да е успешна.

България се провали в регулирането на отношенията със Скопие, като се озова и в неудобното положение да остане изолирана в ЕС и изискванията й към Северна Македония не бяха подкрепени от останалите страни членки.

 

Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Република Северна Македония, заяви премиерът Зоран Заев в интервю за гръцкия в. “Катимерини”, в което говори за европейската перспектива на страната, българското вето, Преспанското споразумение, отношенията с бившите и сегашните гръцки партньори, предаде агенция МИА.
Заев каза, че въпреки позитивните доклади на Европейската комисия и договора за приятелство с България ветото на София пречи на Република Северна Македония да започне преговори с ЕС.
“Да определяш историята на друга нация през 21-ви век, е несъвместимо с европейския дух, защото ние трябва да градим заедно бъдещето. Всяка намеса в македонската идентичност е неприемлива за Северна Македония и за македонския народ. Процесът продължава, ние не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да застрашим достойнството и идентичността си. Вярвам в решение на спора с България, като по този начин изграждаме бъдеще за нас и бъдещите поколения”, каза Заев.
От друга страна, той отбеляза, че Гърция остава “силен посредник и поддръжник” на европейската интеграция на Република Северна Македония, за което е получил уверения от гръцкия си колега Кириакос Мицотакис. Той посочи, че двете страни се фокусират върху икономическото сътрудничество, което трябва да продължи и да се разшири. Като конкретен пример Заев посочи интерконектора за газовия терминал в Александруполис, който ще осигури повече възможности за снабдяване на Република Северна Македония с газ.
Говорейки за постигането на Преспанското споразумение с бившия гръцки премиер Алексис Ципрас, Заев каза, че силната политическа воля на лидерите и техните сътрудници са се припокривали по това време. Според него не е преувеличено да се каже, че с Ципрас са стартирали процес, който е рискувал политическата им кариера. Двамата обаче, по думите на Заев, са приели предизвикателството да решат спора за името, ръководейки се от европейския подход за решаване на най-деликатните въпроси.
Той добави, че най-важният момент при преговорите е бил, когато са се съгласили, че споделят едни и същи ценности.
“Ние избрахме да решим спора за името без отлагане и без оглед на други фактори, без да губим времето на нашите приятели и поддръжници. Нека на Балканите през 21-ви век сенките от миналото не представляват непреодолими пречки за общото бъдеще”, каза Заев.