Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниСвятЗаради нарушено равновесие между половете и дълбоко вкоренения патриархат: В Индия мъжете...

Заради нарушено равновесие между половете и дълбоко вкоренения патриархат: В Индия мъжете делят съпругите си с братята си

india

Да делиш съпруга с братята си. За нашите разбирания това не е нормално, но в Индия практиката наречена полиандрия става все по-разпространена. Причините – нарушено равновесие между половете, заради дълбоко вкоренения патриархат, информира БНТ.

Д-р Роли Мисра вече няколко години се отдала на изследване върху живота на жените в родния си щат Утар Прадеш. Тук хората боготворят богините, но позицията на жените е много по-ниска. Съотношението между мъже и жени е в полза на първите. Индийските семейства предпочитат синове и много индийки правят аборти, когато разберат, че бебето е от женски пол. Много момичета се омъжват, а впоследствие се оказва, че трябва да бъдат съпруги и на братята на мъжа си.

„Незаконните аборти на бебета от женски пол нарушават равновесието между половете. Причината за това са патриархалните порядки“, споделя д-р Мисра.

Град Багат е само на два часа път от лъскавия Ню Делхи с неговите небостъргачи и молове, в които свободно се разхождат момичета по дънки. Тук къщите са от кирпич, а жените ходят забулени и нямат право да излизат без придружител от дома. Тук живее и Сунита.

„Делят ме трима мъже – единият е съпругът ми, другите двама са му братя. Насилват ме да правя секс с всеки един от тях. Никой не ме защитава, нито съпругът ми, нито свекърва ми, никой не ме слуша. Ако се съпротивлявам, ме бият.“

Скъпите зестри са една от причината, дъщерите да бъдат считани за бреме в Индия. Нарушеното равновесие между половете повишава търсенето на съпруги, а родителите намират начин да спечелят пари, като продадат момичето си на мъже в отдалечени райони, където недостигът е най-голям. А за семейството на мъжа също има ползи от споделянето на една съпруга.

Девендра Кумар Дхама – член на неправителствена организация: „Делиш съпругата, за да не делиш фермата. Ако другите братя не се оженят, няма да има нужда да се дели къщата и земята.“

Според местните граждански организации, престъпността в Багат се е повишила. Миналия януари млади мъже са изнасилили и убили ученичка. В Индия има малко финансови регулации за разведени жени и много оскъдна законова подкрепа.

RELATED ARTICLES

Most Popular