Затворник в Софийския затвор е лидер на бандата, убила надзирател

Затворник, който излежава присъда в Софийския затвор за наркотици и рекет, е лидер на 12-членната брутална банда, убила надзирател и осакатила професор.

Това съобщиха на официална пресконференция административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и старши комисар Стефан Джолев – заместник-директор на ГД „Борба с организираната престъпност“.

Разследването е започнало в края на миналата година. Престъпната група се е занимавала с поръчкови побои, грабежи, убийства и разпространение на наркотици.

Установено е и, че ръководителят им в момента излежава присъда в Софийския затвор за наркотици и рекет. Изяснено е, че той е предавал разпорежданията си оттам, основно чрез съпругата си, разполагал е и със средства за връзка.

На лидера и останалите 11 участници в престъпната дейност са повдигнати обвинения, но четирима се укриват и предстои издаването на Европейска заповед за тяхното издирване по линия на Интерпол. Шестима са задържани под стража, а на един е наложена мярка „домашен арест“.

Престъпната група е работела при ясно диференцирани функции на участниците, допълниха от прокуратурата. Някои от тях са действали с изключителна жестокост, а запазената им „марка“ била нападение с мачете. Всички са криминално проявени и имат регистрации за различни престъпления, като част от групата гравитирала около столична спортна агитка.

През април м.г. част от задържаните нанасят побоя над проф. Стефан Станчев, при който той загуби едното си око. Тогава началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Света Анна” в София беше нападнат и жестоко пребит с метални пръти от трима маскирани мъже, докато разхожда кучето си в жк “Белите брези”. Причина за жестокия побой била, че роднина на лидера на престъпната група, не бил доволен от лечението си.

През декември м.г. те извършват и убийството на началника на смяна в Софийския затвор Янко Янев. 47-годишният мъж издъхна в болница, три дни след като беше жестоко пребит вечерта пред дома на бившата му жена в столичния квартал “Разсадника”. Тогава се обсъждаше версията – отмъщение от бивш затворник, защото Янев бил много строг с лишените от свобода.

Операцията за неутрализирането на престъпната група е реализирана на територията на столицата на два етапа. Първо били задържани участниците, занимавали се с наркоразпространение, главно на територията на кв. „Дружба“. На следващия ден последвало залавянето и на останалите членове на групата.

При извършените претърсвания на различни техни адреси и автомобили са намерени наркотици и голямо количество хладно оръжие – мачете, мечове, ками и др.

“В резултат на проведената операция са пресечени опити за убийство на още трима служители на Софийския затвор”, уточни началникът на отдел „Криминална полиция“ комисар Илко Илиев.

Ръководителят на Специализирания съд призова гражданите, които разполагат с допълнителна информация по случая, да сигнализират на тел. 112 или в ГДБОП и ГДНП. Анонимността им е гарантирана.