За довиждане Цацаров обяви, че съдът за девети път отказва да отмени запор на Прокопиев

Антикорупционната комисия, чийто ръководител Сотир Цацаров е в оставка, разпространи съобщение, че със свое определение от т.г. Бургаският окръжен съд потвърди наложените по искане на КПКОНПИ обезпечителни мерки на имоти, собственост на „Алфа финанс холдинг“ и трети дружества на издателя на “Капитал” и “Дневник” Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева.
Молбата за вдигане на обезпечителните мерки е от 13 ноември 2021 г. и в нея се посочва, че запорираното имущество не е собственост на проверявано лице, посочват от КПКОНПИ.
“За девети пореден път съдът оставя без уважение искане на Галя и Иво Прокопиеви и свързани с тях юридически лица за отмяна на 24 мерки „запор“ на дружествени дялове и акции по иск на комисията. Магистратите припомнят, че мерките са допуснати по влязло в сила определение, потвърдено чрез инстанционен контрол от Апелативен съд – Бургас. В мотивите си съдът посочва: „Липсва основание да се приеме, че даденият отговор на спорния касационен въпрос може по тълкувателен път да се приравни на основание за отмяна на наложеното обезпечение“, изтъкват от КПКОНПИ.
От Бургаския окръжен съд са допуснати обезпечителни мерки по искове на КПКОНПИ на стойност 204 064 417,50 лв. (в периода от 2017 г. до момента) по отношение на Иво и Галя Прокопиеви и свързани дружества. Всички съдебни състави са потвърдили правилността и законосъобразността на тези актове в полза на комисията, се казва в съобщението.