За един ден – над 1000 посетители в Минната дирекция

Над 1000 перничани и гости на града са посетили Минната дирекция в Перник на 3 март. Сградата, която вече е държавна собственост, отвори вратите си за граждани и ценители на изкуството навръх националния ни празник. За интереса към проявата съобщиха инициаторите й от Областна администрация (ОА) в Перник.

Дните на отворените врати са преминали при голям интерес от страна на деца и възрастни, отчитат организаторите. Посетителите са имали възможност да разгледат уникалната архитектура на сградата от 1932 г. Обиколката е включвала и обход на реставрираните представителни кабинети, тържествената зала и музейната експозиция на Художествена галерия, включваща рядко показвани творби на Златю Бояджиев, Владимир Егер, Любен Гайдаров, Иван Тричков и други художници.

От ОА – Перник съобщиха, че посетителите са останали възхитени и от картината шедьовър “Харамии” на Христо Берберов, рисувана през 1906 г. В момента тя е изложена над централното парадното стълбище на сградата. Картината с впечатляващ размер два на четири метра бе предоставена безвъзмездно като временен експонат в колекцията на Минната дирекция от собственика на галерия “Лоранъ” Лаврен Петров, внук на именития български живописец Цанко Лавренов. Съдействие за това оказа областният управител на Перник Людмил Веселинов.