Thursday, July 18, 2024
HomeРегионПерникЗа един ден – над 1000 посетители в Минната дирекция

За един ден – над 1000 посетители в Минната дирекция

Над 1000 перничани и гости на града са посетили Минната дирекция в Перник на 3 март. Сградата, която вече е държавна собственост, отвори вратите си за граждани и ценители на изкуството навръх националния ни празник. За интереса към проявата съобщиха инициаторите й от Областна администрация (ОА) в Перник.

Дните на отворените врати са преминали при голям интерес от страна на деца и възрастни, отчитат организаторите. Посетителите са имали възможност да разгледат уникалната архитектура на сградата от 1932 г. Обиколката е включвала и обход на реставрираните представителни кабинети, тържествената зала и музейната експозиция на Художествена галерия, включваща рядко показвани творби на Златю Бояджиев, Владимир Егер, Любен Гайдаров, Иван Тричков и други художници.

От ОА – Перник съобщиха, че посетителите са останали възхитени и от картината шедьовър “Харамии” на Христо Берберов, рисувана през 1906 г. В момента тя е изложена над централното парадното стълбище на сградата. Картината с впечатляващ размер два на четири метра бе предоставена безвъзмездно като временен експонат в колекцията на Минната дирекция от собственика на галерия “Лоранъ” Лаврен Петров, внук на именития български живописец Цанко Лавренов. Съдействие за това оказа областният управител на Перник Людмил Веселинов.

RELATED ARTICLES

Most Popular