За първи път в България! Създават Кол център за 24-часово сътрудничество между болницата в Сандански и „Пирогов”

  • За 2-3 минути лекарите в Сандански ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, каза проф. Асен Балтов

  • Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, допълни кметът Кирил Котев

 

Диспечерски Кол център за 24-часово денонощно сътрудничество между МБАЛ “Югозападна болница” и УМБАЛСМ “Пирогов” ще се създаде за първи път в България. Това обявиха на пресконференция кметът Кирил Котев и проф. Балтов. На брифинга бе уточнено, че той ще бъде за детско здраве и ще позволи в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни.
„Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. На следващ етап обмисляме въвеждането на телемедицината, която ще гарантира и видеовръзка. Предвиждаме най-късно през месец май тази година този кол център между „Пирогов” и Югозападната болница да заработи и да е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива кол центрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните здравни заведения”, коментира д-р Асен Меджидиев от столичната клиника „Пирогов”.
Директорът на клиника „Пирогов” професор Асен Балтов увери, че в рамките на 2-3 минути лекарите в Сандански ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, тъй като ще имат постоянна конферентна връзка. Балтов сподели още, че в столичната клиника има всякакви специалисти за лечението на малките пациенти. По-късно кол центровете ще се ползват и за лечение на възрастни. В кол центъра ще се дават 12-часови дежурства и те ще правят връзката между двете болници.
Кметът на община Сандански Кирил Котев подчерта, че в МБАЛ „Югозападна” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар. „Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още кметът Кирил Котев.