Wednesday, July 24, 2024
HomeНовиниБългарияЗа 1 май, под куп безсмислени лозунги, БСП поиска предсрочни избори

За 1 май, под куп безсмислени лозунги, БСП поиска предсрочни избори

На поредния си първомайски митинг социалистите отново по традиция демонстрираха висок боен дух. Ораторите й призоваха пред Министерския съвет за бързи предсрочни парламентарни избори, които да свалят ГЕРБ от властта.

Там завърши организираното от БСП по случай 1 май протестно шествие. Хиляди протестиращи (15 000 според партийния сайт), докарани от цялата страна, преминаха от площад “Александър Невски”, по ул. “Г.С.Раковски” и бул. “Дондуков” до пл.”Независимост” пред Министерския съвет.

Организаторите бяха подсигурили за шествието множество плакати, написаното върху някои от които звачеше, меко казано, странно.

Не стана ясно, например, към кого са адресирани призиви, като “Болниците не трябва да бъдат търговски дружества”и “Качественото образование е право на всеки българин“. Доколкото отговорността, както за състоянието на болниците, така и за качеството на образованието в България, е колкото на днешните управляващи, толкова и на самата БСП. През годините, включително когато е била на власт, тя не е оставила никакъв спомен за някакви смислени идеи или действия за промяна към по-добро.

Впечатляващи с безсмислието, баналността и безадресността си бяха и разнасяните днес из София лозунги “Не ни превръщайте в нация от обслужващ персонал”, “По-високи заплати – нормален живот”, “Мир, а не война”.

Безспорен първенец в това отношение обаче бе загадъчно-експресивният лозунг “Не искам да съм телефонист”.

Пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране протестиращите скандираха “Оставка” и “Мафия”. Не се разбра какво точно искат те от комисията – да не повишава цените (което тя и без това системно прави, понякога в противоречие на икономическата логика и здравия разум), да ги понижи, или направо да направи тока и водата безплатни.

На самия митинг пред Министерския съвет, след химните на България и на ЕС и преди Интернационала, лидерката на БСП Корнелия Нинова държа прочувствено слово, изпълнено с критики както към управляващите в България, така и към световните неправди.

“Три процента от човечеството владеят 97 процента от световното богатство. Корпорациите трупат богатства, а народите обедняват. С тези богатства корпорациите купуват политици, които им осигуряват нови богатства. За тези хора единствената ценност са парите. Там няма идеология, няма принципи, политика и морал”, каза Нинова.

Нека днес да изпълним призива на президента Радев и да пуснем прожекторите, нека осветим паралелната държава и тъмната страна на управлението, каза лидерката на БСП. Истинското лице на управлението е пропито от кражби и корупция, заяви тя, но по традиция отново се въздържа дори да спомене най-фрапиращите примери и имената, олицетворяващи паралелната държава.

1.5 млн. души живеят под прага на бедност, 400 хиляди души живеят с по-малко от минималната заплата, а четири милиона българи са с доходи под размера на средната заплата. За една година обаче имаме нови 61 милионери, каза Нинова, след което призова управляващите да се откажат от привилегиите си и от високите заплати, които се вдигат всяка година. От които обаче, кой знае защо, не се отказват и самите социалистически депутати.

“Вие искате да ви ръкопляскаме вкъщи, пред телевизорите, но ние сме тук, за да протестираме. Ние не сме на колене и не ръкопляскаме по нареждане. Изправени сме, горди българи сме, смели българи сме и сме тук да ви кажем: “Оставка! Отивайте си – Борисов, правителството, управлението, заедно със задкулисието и заедно с онези, които в тъмното, отзад, ви дърпат конците, защото искаме справедливост, искаме да бъдем свободни хора, искаме да имаме достойнство. Отивайте си, за да я има България и за да живее този народ”, завърши словото си Нинова.

RELATED ARTICLES

Most Popular