Земеделци от Перник протестираха с шествие от трактори

Земеделски производители от Брезник, Перник и Радомир излязоха в четвъртък на мирен протест с трактори, с който да покажат несъгласието си с политиките в сектора, водени от управляващите през последните години. Протестът е свързан и с вноса на селскостопанска продукция от Украйна и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 година.
Събитието се организира от Националното сдружение “Обединени земеделски производители”, съобщи за БТА неговият председател Венцислав Митков.

“Този протест трябваше да се случи много отдавна. Той не е политически, а мотивите, с които го организираме, са свързани с това, че не виждаме реална промяна в сектора нито по отношение на финансирането и субсидирането, нито по линия на технологичното обновяване. Ние се противопоставяме и срещу неконтролирания внос на селскостопанска продукция от Украйна, която не отговаря на стандартите за качество на ЕС, както и срещу дефектите в новия Стратегически план. Деветдесет процента от колегите ни вече са на ръба на фалита и с действията си искаме да покажем на следващия министър на земеделието, който и да е той, че оттук нататък няма да мълчим. В случай, че не бъдем чути, ще предприемем ефективни стачни действия”, заяви Митков.

 

Мирният протест на земеделците от региона тръгна след 9:00 ч. сутринта от Брезник и Радомир. Малко по-късно селскостопанските машини пристигнаха в Перник, където направиха кратък престой на паркинга на спортна зала “Борис Гюдеров” в града. Оттам всички земеделци се придвижиха с техниката си към пътен възел “Даскалово”, където обиколиха пътното съоръжение.

Колоната от селскостопански машини беше ескортирана от полиция. Това наложи известно ограничение на движението за кратко, след което протестът продължи встрани от пътя на извънградската магистрала.

По данни на полицията в Перник в протестното шествие са участвали около 70 машини.

Снимки – БТА и БНТ