Земеделци от Югозапада скочиха на протест: Десетки полицаи излязоха на главен път Е-79, за да вардят „терористите“

Светослав Андреев от Сапарево: Искаме един път завинаги държавата да застане зад своя народ

При засилено полицейско присъствие премина протестът на земеделските производители от Дупнишко, който бе на главен път Е-79 – в района на село Пиперево. На място бяха десетки униформени и цивилни служители на полицията. В протеста участваха близо 60 селскостопански производители от общините Дупница и Сапарева баня, дошли с тежка техника и леки автомобили. Част от тях бяха закичили тракторите си с националното знаме. По някои от машините имаше и лозунги.

„Щом министър-председателят ни нарича терористи, следователно за него може би сме такива. Ние сме земеделци и искаме един път завинаги държавата да си застане зад своя народ, а не да гледа да смачка всичко българско и да правим внос от чужбина.  На всичко. Горе-долу това е целта. Сега с вноса на украинското зърно ще премажат целия пазар в България. Една голяма част от земеделците ще заминат по дяволите. Както това ще се случи във всички сектори на земеделието.

Тук не са само  зърнопроизводители, има и животновъди, и зеленчукопроизводители, има от всеки един бранш. Ще протестираме и ще останем, докато правителството не си замине. Не искаме да ни управляват хора, които не мислят за народа. Това засяга всеки един човек“, каза Светослав Андреев – земеделец от Сапарева баня. Андреев е обиден от изявлението на министър-председателя Николай Денков, който нарече фермерите терористи, и бе поставил на трактора си плакат „Аз не съм терорист“.

В отговор на казаното от премиера, че отмяната на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица ще намали цените на основните хранителни продукти селскостопанският производител посочи: „Цената на зърното е под 350 лв./тон. Себестойността е над 400 лв. Слънчогледът падна рязко, пшеницата падна рязко и какво става – цените и на олиото, и на хляба са си едни и същи. Да сте видели да има поевтиняване на нещо. Не. Всички цени паднаха, но в магазините е скъпо. Тия цени се държат умишлено, изкуствено се държат високи“.

Светослав Андреев коментира и опитите за сплашване от страна на служители на МВР, за да се предотвратят протестите. Отбеляза: „Не знам за нашия район, но колеги от други краища на България казват, че полицаите са обикаляли по къщите, за да подписват някакви декларации, че няма да излизат на протести. Връщаме се 50 г. назад. Това не е нормално. Нали сме демократична държава. Тук полицаите са колкото „терористите“.

Протестът в Дупнишко продължи през целия ден.

Юлияна КОЛЧАКОВА