Златни череши се очакват на пазара в Югозапада: 40-50 лева за килограм

На какви цени ще видим първите череши по магазините в Югозапада? През последните години в началото на сезона тези плодове на пазара се продаваха на цени от 40-50 лева за килограм.

Не е изключено и тази година е възможно да се видят такива цени. В София килограм български череши струва 39 лева, а вносните – до 80 лева. Това показа проверка по столичните пазари.

В България се произвеждат висококачествени череши, които се търсят и на международните пазари. Обикновено по това време от годината се появяват доста скъпи череши на пазара. Според черешопроизводители от района на Бобов дол, това не са реални цени.

„Най-вероятно това са череши – внос от Аржентина или Гърция. През последните години цената на черешите е недостатъчно висока, за да покрие разходите ни. Цената, на която ние продаваме обикновено е от 0,80 до 1,20 лв. за килограм. Много малка част продаваме за прясна консумация – около 1,50 до 2,00 лв.”, каза Кирил Димитров – черешопроизводител пред БНТ.

Кирил Димитров, снимка – архив

По думите му, проблемите от последните 10 години в сектора са в пазара и цената на плодовете. Няма вече и преработвателни предприятия в Кюстендилско, тъй като те са били ликвидирани и няма къде да се реализира тази продукция. В момента Италия държи целия пазар на черешите у нас – за преработване, добави Димитров.

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.

„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.

Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.