Знаете ли кои са най-бързите електрически коли за 2022 година?

Компанията Tridens technology от Словения посочи стоте най-бързи електрически коли за 2022 година. Първото място в тази любопитна класация е за японската спортна кола Aspark Owl, която се произвежда в ограничен тираж от компанията Aspark. На този електромобил са му нужни само 1.69 секунди, за да ускори от място до 96,56 км/ч (60 мили/ч).

Aspark Owl успява да постигне такива показатели благодарение на аеродинамично тяло с нисък център на тежеста и мощен силов тракт. В японски спортен автомобил той се състои от два електрически мотора, които генерират 2 012 к.с. и 2000 Нм въртящ момент.

Максималната скорост достига 400 км/ч. Интериорът на Aspark Owl се състои от луксозни кожени седалки и високотехнологични инструменти със сензорен екран и усъвършенствани системи за подпомагане на водача.

Още три електромобила – Pininfarina Battista (1.79 сек.), Lucid Air Sapphire (1.89 сек.) и Rimac Nevera (1.85 сек) езпълняват упражнеието за ускорение от място до 96.56 км/ч за по-малко от две секунди.

Като цяло общо само 16 от 100-те автомобила в технологичния рейтинг на Tridens могат да се похвалят с ускорение до 100 км/ч за по-малко от три секунди. Интересното е, че сред тези 16 модела има четири електромобила Tesla, четири Lucid и три Porsche-та (три версии на Taycan).

Най-бързата Tesla е Model S Plaid, която прави гоеописаното упражнеие за 1.99 секунди. Най-бързият електрически автомобил на Lucid Motors е Lucid Air Sapphire. Той ускорява от 0 до 96.56 км/ч за 1.89 секунди.

Заслужава да се спомене и хърватската компания Rimac. Електрическият спортен автомобил Nevera, разработен от хърватите, е най-бързият сериен електрически автомобил в света. Максималната му скорост е 412 км/ч. Време за ускорение от 0 до 96.56 км/ч – 1.85 секунди./ fakti.bg