Ивайло Константинов

Предлагаме добре обмислен, аргументирани и прагматични мерки, които са в интерес не на превозвачите, а на всички българи, казва членът на организационния комитет на протестите

Ивайло Константинов е роден в Дупница през 1971 г. Завършва икономика в УНСС и туризъм в Стопанската академия в Свищов. Основател и собственик на „Юнион Ивкони” до 2019 г. Сега има бизнес в туризма и търговията с петролни продукти. Общински ръководител на ГЕРБ в Дупница.

– Г-н Константинов, вие сте един от организаторите на протестите на превозвачите. Стартиралият диалог между бранша и правителството ще доведе до благоприятен развой за исканията на превозвачите?
– По- скоро съм песимист за резултатите от този диалог. Първо, главната тема на протеста – високата инфлация, породена от неконтролируемия ръст в цените на горивата, е изтласкана в ъгъла. Второ, диалогът, както го нарекохте, се свежда до работна група, която да анализира размера и обхвата на ТОЛ таксите, и до декларирани намерения от премиера за провеждане на диалог. По останалите теми на практика до този момент диалог не е стартирал. Нещо повече, поетите гаранции от премиера за пълен мониторинг и контрол върху

безчинствата на транспортния министър

не се изпълняват. А последният е персона нон грата за обединения транспортен бранш. В тази ситуация не ми е ясно какъв диалог можем да водим с този човек.
– Можете ли да аргументирате вашите искания, за да бъдат разбрани от обществото?
– Ние сме безкрайно ясни в исканията си. Предложихме три мерки, които категорично ще ограничат галопиращата инфлация: намаляване на акциза с 50%, премахване на биодобавката в горивата и мораториум върху повишаването на обхвата и размера на ТОЛ таксите само от 6 месеца. Това са добре премислени, анализирани и икономически аргументирани предложения. Всички сме наясно, че горивата и транспортът като цяло са един от фундаменталните ценообразуващи фактори и един от основните инфлационни стълбове наред с електричеството и природния газ. Горивата имат роля в ценообразуването на почти всички стоки от потребителската кошница. Ако хипотетично приемем, че разходите за гориво и транспорт имат дял от 10% в себестойността на разходите за производство на 1 кг хляб, това означава, че през миналата година по това време, когато 1 кг хляб струваше около 1,50 лв., купувайки си 1 кг Хляб, сме плащали 0,15 лв. за горива и транспорт. А днес, когато ръстът на дизела е близо 60%, купувайки си 1 кг хляб плащаме с 9 стотинки повече. Същата е сметката за всеки продукт за нашата трапеза и с почти всички стоки за бита. В крайна сметка нашият задълбочен анализ показа, че всеки 10% ръст в цената на горивата водят до 1% инфлация. Т.е. ние твърдим, че днес

6% от инфлацията се дължи на увеличението на горивата с 60%.

Това ще рече, че всяко българско семейство, което през май 2021 г. е харчило 500 лв. за храна, през май т.г. за същата храна харчи 600 лева (инфлацията при хранителните продукти е близо 20%, твърдят много от анализаторите), като 30 от общо 100 повече похарчени лева се дължат именно на по-скъпия дизел. Като прибавим по-високата цена на всички останали стоки и услуги, включително и заради транспорта, като прибавим и 60% увеличение на горивата, които всяко домакинство плаща на бензиностанциите за личните си автомобили, стигаме до сумата от 126 лева, която всяко средностатистическо българско семейство плаща през май 2022 г. в повече спрямо същия месец на миналата година.
– Вие сте от квотата на пътническите превозвачи, а това, което чуха хората, е, че вашата битка е за субсидии?
– Ако при товарните превози ръстът в цените на горивата се калкулира в цената почти автоматично, то при пътническия транспорт, който предоставя обществена услуга, нещата са в пъти по- драматични. Делът на горивата в себестойността на превозите е средно 50%. При 60% ръст на дизела себестойността на единица превоз се повишава с 30%. Като добавим и над 55% поскъпване на консумативи и резервни части, ръста на тока и на възнагражденията, себестойността на единица превоз е нараснала с 50%.
При автобусите на метан заради близо 300% поскъпване себестойността на единица превоз се е повишила със 150%.
Възлагането на всички линии за превоз на пътници е направено от общините по реда на закона за обществените поръчки. Един от критериите, по които се оценяват офертите на кандидатите, е цена за единично пътуване. Тя много трудно и само при форсмажорни обстоятелства може да бъде коригирана. Представяте ли си кмет и общински съвет да се съгласят с 50% поскъпване на билетите по междуградски линии и със 150% повишение на цените на градският билет? Аз – не! А дори хипотетично да допуснем, че разрешат такава промяна, представяте ли си, че ще има

пътник, който може да си позволи да плати

цена на градски билет в София от 4 лв., а в по-големите областни градове – между 2,50 и 3 лева. Или пък такъв, който ще плати 50 лева за билет до Варна?
Европа още през 2007 г.е осъзнала ролята на обществения транспорт и невъзможността му да оперира на пазарен принцип. Приет е Регламент 1370 и казва: който поръчва, той плаща разходите на превозвача плюс разумна печалба. В България обаче този регламент не се прилага. Не стига, че регламентът не се изпълнява в цялост и на субсидиране подлежат само градските линии и тези до високопланински и слабонаселени селища, но и тези суми не се изплащат от държавата. Резултатът е видим – 160 общини са без транспорт.
– Защо искате мораториум върху ТОЛ таксите?
– Ще говоря с цифри. Ако хранилище за жито отстои на 400 км от София, ТОЛ таксата на зърновоза сега е 80 лева в двете посоки. Ако бъде направена промяната, ще стане 240 лева в двете посоки. 12 лева на тон жито. А това не е единственият ТОЛ, който ще бъде калкулиран в хляба. Имаме транспорт до хранилището, до магазинната мрежа. И кой ще плати тази разлика – превозвачите или хората? Какво да кажем за пътническите превози, които са доведени до фалит без повишен ТОЛ, камо ли с тройно увеличение.
Предложихме изключително прагматични решения – тежестта да не падне върху местния бизнес, а върху транзитния трафик, така че поне този допълнителен разход да не продуцира допълнителна инфлация. Начинът това да се случи е, като бъдат предоставени отстъпки на превозвачите на принципа колкото повече пробег, толкова по-големи отстъпки. Така е в много страни от ЕС. Предложихме също да бъде направен пълен одит на системата. Тя не разпознава превозните средства Евро 0 от Евро 6. Това води до

масови злоупотреби

и стотици милиони загуба. Ще видим развръзката съвсем скоро. Но и по тази тема не съм оптимист.
– Защо? Нали сам казахте, че разговорите са в самото начало?
– Не, премиерът каза, че стартира диалога, 5 месеца, след като алармираме, че бездействието на правителството поражда инфлация, след 3 национални протеста, в два от които ограничиха конституционното ни право на такъв, след множество манипулации от рода „акциз не може да бъде възстановяван”, нищо че половин Европа го възстановява освен на своите и на нас, българските фирми. След внушението, че протестът е за субсидии, нищо че товарните превози и пътническите междуградски и международни линии не са получили и стотинка субсидия и въпреки че градските линии получават до 60% от дължимите им се пари. След внушението, че протестите се организират от ГЕРБ. След чудовищните репресии, които претърпяха организаторите на протеста.
Истината е, че правителството се нуждае от хиперинфлация и се опитва да я продуцира по всички възможни начини. В резултат на нашите протести обявиха някои

смешни мерки

като 50 л гориво за гражданите с 25 ст. отстъпка или 12,50 лв. на месец помощ за гориво, нищо че всяко семейство харчи месечно по 130 лв. повече заради инфлацията от скъпото гориво. Без дори да кажат как 3000 обекта за продажба на горива ще станат оператори на лични данни и как всеки обект ще има достъп до сървър, съдържащ данните на 7 милиона българи. Или пък онази димка с 10 лв. по-евтината винетка на фона на десетократно по-голямата сума, която всеки българин ще плати заради трикратно по-високите пътни такси за българския бизнес.
– Вие сте председател на организация на ГЕРБ, бивш депутат и един от организаторите на протестите, а твърдите, че управляващите правят внушение с такова твърдение. Можете ли да се аргументирате?
– Организационният комитет се състои от 11 членове. Всеки от тях представлява сдружение в сухопътния транспорт. Във всяко от сдруженията членуват стотици фирми, които притежават хиляди транспортни средства. В тези фирми работят десетки хиляди служители. Освен това имаме и координационен съвет, който координира протестите по места. Той се състои от 35 души. Единствено аз съм член на ГЕРБ в организационния и координационния съвет. Мислите ли, че съм толкова могъщ, че да въздействам върху поведението на собствениците на фирми, притежаващи активи за милиарди и произвеждащи близо 20% от брутния вътрешен продукт? Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата Георги Петърнейчев, който е член на БСП, също е член на организационния комитет. Той е бил зам.-министър на транспорта и областен управител от БСП. Защо никой не заподозря, че БСП стои зад протестите?
Факт е, че обединеният транспортен бранш постави напълно резонни искания, които не обслужват частните интереси на превозвачите, а интересите на цялото общество. Факт е, че организирахме най-мащабните протести в България от 1997 г. насам. Факт е, че гражданите припознаха своя интерес в нашите искания и имаме над 80% подкрепа. Факт е, че правителството първоначално ни подцени, а после се уплаши и вкара репресивната машина. Факт е, че то желае и продуцира хиперинфлацията в България. А защо, нека всеки си отговори сам. Ние ще отстояваме нашите искания докрай, със или без диалог. Източник: “24 часа”