Дупница вече има свой мемориал, посветен на денонощните протести на дупничани през зимата на януари-февруари 1997 г. Паметникът на Дупнишките барикади бе официално открит по инициатива на сдружение „Духът на Дупница“ и с подкрепата на десетки дарители – граждани, общественици и участници в събитията отпреди 22 години.

Мемориалът е изграден в близост до стария паметник край жп линията София – Кулата и главен път Е-79, който се оказа в продаден частен терен и затова се роди идеята за издигане на друг. Лидерът на ГЕРБ – Дупница Ивайло Константинов бе първият дарител, осигурил 10 хил. лв. за изграждане на мемориала. По време на откриването Константинов благодари на всички, уважили събитието, и посочи, че „барикада номер 1 заслужава този скромен мемориал, защото поколенията трябва да имат мястото, на което да се учат на демокрация.“ „В Дупница мястото, което учи на демокрация, е точно тук“, заяви още бившият депутат и председател на местния Общински съвет. Специални гости на събитието бяха евродепутатът Александър Йорданов, депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски и бившият лидер на СДС Антон Андонов. Откриването уважиха кандидатите за кметове на ГЕРБ за Дупница и Сапарева баня – инж. Методи Чимев и Калин Гелев, част от общинското ръководство на политическата сила – Емил Гущеров и Крум Милев, кандидати за общински съветници, редица общественици и граждани.

В своята реч евродепутатът Александър Йорданов сравни Дупница с Шипка през 1877 г. „Вие тогава затворихте пътища, но отворихте магистрала – магистрала към европейска и натовска България. Магистралата, която дотогава бе само в мислите. След Дупница през 1997 година тя стана реалност“, заяви Йорданов. Пред присъстващите депутатът Спас Гърневски подчерта, че неслучайно през 2000 г. Народното събрание обявява комунистическия режим за престъпен. „Всички трябва да сме заедно – да не се делим на крила, на бивши седесари, на бивши десебари и т.н. Който е истински антикумонист, трябва да застане под едно знаме, и то е синьото знаме на свободна България и на Дупница, която поведе тази борба“, посочи Гърневски. „Или ще има демокрация в Европа и все по-процъфтяваща България, каквато става през последните години, или обратно там – 15 години за москвич, 50 години за панелка“, каза още народният представител от ГЕРБ. „Затова битка до последно на 27 октомври, докато посинеят от бой и да престанат да пропагандират това червено“, заяви Гърневски. Той бе категоричен, че Дупница „със своя интелигентен кмет, със своите интелигентни съветници ще продължи да се развива като град.“

  • Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 

1 коментар

Comments are closed.