Над 17 души са задържани за трафик на мигранти, каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, цитиран от „Фокус“.

„Става въпрос за действаща към момента най-голяма група за трафик на мигранти през българска територия. Информация за нея придобихме при международната операция „Халифакс“ през 2017 г. Тогава в резултат на същата се проведоха действия в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия. В хода й бяха задържани над 40 лица“, припомни Гешев. Той посочи, че тогава българска група е съдействала на този канал и по нея започва да се работи още през 2017 г. „Към момента са задържани над 17 лица. Предстои утре да стане ясно колко и кои ще бъдат обвинени. Това е група, която се е занимавала с трафика на територията на България – хората са или български граждани, или постоянно пребиваващи в България граждани на Ирак и Афганистан, или кандидат-бежанци. Те са се занимавали с трафик на мигранти към Западна Европа основно от Афганистан“, каза Гешев.

„Т.е. групата е част от международен канал – набират се хора от Афганистан, минават през Иран, през Турция и нашите ги посрещат на границата с Турция, след което се настаняват в района на Свиленград. Друга част от групата ги посреща, отвежда ги до София и ги настанява в циганските махали „Орландовци“ и „Факултета“. Заплащането се е получавало през определени лица, а не кеш. Задържано е и това лице, което в България е осигурявало финансирането за конкретната услуга“, обясни заместник главният прокурор.

Национална агенция за приходите и Националната полицията още не са готови с проверките по „Апартаментгейт” и къщите за гости, каза Иван Гешев на брифинга в Съдебната палата. Проверките бяха възложени от прокуратурата след двата случая с имоти. За разлика от проверките за конфликт на интереси на антикорупционната комисия тези на данъчните били много по-задълбочени, тежки и тромави. Започнали са дори ревизии.

По проверките, инициирани за начина, по който са построени къщите за гости, има данни, които говорят за извършени престъпления – злоупотреба с евросредства и документни престъпления. Източник: Агенция „Фокус”