Иван Костов: ”Борисов 3” има опит, но му трябва смелост

Турция няма почти нищо общо със светската, демократична и подкрепяща България страна, смята Иван Костов

Кабинетът “Борисов 3” има голям опит и подкрепа от ЕК, но шансовете му са неясни – зависи ще има ли смелост да поема рискове, заяви прид Дир.бг Иван Костов. Бившият премиер, който сега ръководи “Център за анализи и управление на рискове” към Нов български университет, коментира новото правителство на Бойко Борисов и възможното влияние на международната обстановка върху страната ни.

– Г-н Костов, във вашата лаборатория за управление на рискове и кризи анализирате опасностите в различни сфери, като сигурността, демографския срив, енергетиката. Според Вас какви са шансовете и възможностите на кабинета “Борисов 3” да се справи с тези предизвикателства?

– Възможности новото правителство има: притежава значителен опит; добре познава обстоятелствата и предизвикателствата; разполага с подкрепата на ЕК и с финансирането от ЕС.

Шансовете зависят от смелостта да се поемат рисковете на активното действие, зависят и от подкрепата на 44 ОНС, за която сега е рано да се говори. Общо шансовете не изглежда да са големи, но преди всичко не са ясни.

– Германски медии коментираха, че в новото българско правителство са влезли “расисти и фашисти”, някои от които близки до Москва. Мислите ли, че участието на “Обединени патриоти” в управлението крие риск за нестабилност в държавата? Или за засилване на влиянието на Русия?

– Руско влияние имаше върху редица предишни кабинети, дори върху последното служебно правителство (вижте становището му по преговорите с „Газпром“). Следва да очакваме влиянието да се засили. Но има едно „ако“ – ако управляващите националисти „не предадат“ руските интереси. Последното се е случвало много често у нас. Един от най-ревностните привърженици на Путин, бившият президент Първанов, подписа акта за влизането на България в НАТО.

– Доколко ситуацията в Македония, където напрежението ескалира до кървави сблъсъци в парламента, може да бъде опасна за България?

– Още не сме оценили ситуацията в Македония като опасна за България. Твърде слаби и зависими са конфронтиралите се партии, за да имат потенциал да изнесат конфликтите си навън.

– Как оценявате твърдата позиция на служебния кабинет към турските власти преди изборите у нас и смятате ли, че премиерът Бойко Борисов, който традиционно поддържа добър тон с президента Ердоган, ще опита и успее да затопли поохладнелите отношения между двете страни?

– Позицията на служебното правителство и на президента Радев по отношение на турската намеса в българските избори следва да бъде приветствана, тя консолидира останалите партии да дадат отпор. Най-силният техен ход бе отмяната на Протокола между Дирекцията по вероизповеданията и Дианета от 1999. Турция днес няма почти нищо общо със светската, демократична и подкрепяща България страна от края на миналия век. Затова тази защитна мярка бе задължителна. Тя бе препоръчвана от нас през последните 3 години.

Турските власти разгарят тежък конфликт с ЕС и мястото на България е да бъде солидарен съюзник. Противното ще руши авторитета на страната в ЕС.

– На база на анализите, които правите, според Вас има ли реална опасност от терористичен акт в България?

– ДАЕШ (“Ислямска държава” – б.р.) е в глуха защита, Ал Кайда се разпада, но опасности за всички европейски страни има. Ако ги оценяваме по една обща скала, за България те не са големи. Но за българските контингенти в Афганистан и Мали има рискове, както и за българските туристи в Турция и в други често нападани от терористите европейски страни.

– И един въпрос за сложната международна ситуация – ще се разберат ли Реджеп Ердоган и Владимир Путин за Сирия и Доналд Тръмп и Ким Чен Ун за ядреното оръжие, изобщо – доколко реалистични са опасенията от Трета световна война?

– И да не се разберат, няма основание да се спекулира с идваща Трета световна война. Дори да допуснем вероятността от локален конфликт на Корейския полуостров, той няма потенциал да предизвика война между големите ядрени сили.