Очаква се поредно увеличение на дърва и въглища

 

Поскъпване на твърдите горива за отопление се очаква в Дупница. Греещите се на въглища и дърва се подготвят за зимата, а тези, които вече са си ги набавили, ще спестят от разходите.

Търсенето на дърва и въглища за новия отоплителен сезон расте, показа наша проверка. На борсите за твърдо гориво в града има дърва и въглища. Каква е ситуацията в „Топливо”, ни каза управителката на местния клон Румяна Шангалова. „Вече има засилено търсене и ние разполагаме с въглища. Знаете, че те са само донбаски и ги продаваме само в чували. В момента са на миналогодишните цени – 360 лева на тон. Заредила съм достатъчно, но като се продадат, не знам на каква цена ще са следващите. Очаквам поскъпване”, посочи управителката.

Стана ясно, че в складовете на обекта са доставени и дърва – дъбови и букови. В момента обаче не се продават, тъй като още не са нарязани. „От фирмата ги цепят и режат и от понеделник ще ги пуснем за продажба. Ще има и увеличение на цената. Кубикът ще бъде над 100 лева, вероятно 110, все още не знам със сигурност. Не е направена точна калкулация, но всичко поскъпва, така че това се очаква и за дървата. А те също се търсят. Дори има списък на заявили желание да си купят дърва за огрев”, отбеляза Румяна Шангалова.

От „Топливо” припомниха, че един палет дърва излиза 0,60 куб. м.

Запознати с търговията с въглища разкриват, че все още може да се купят и бобовдолски, но на черно. Тон кюмюр от Бобов дол е 300 лева.

В същото време от ЮЗДП съобщиха, че 4873 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка вече са осигурили отоплението си за зимата. До края на август са закупени 35 846 пространствени кубически метра дърва за огрев от териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Най-силно е търсенето в района на „ДГС Елин Пелин”, където традиционно запасяването на населението се извършва целогодишно. Там над 8000 пр. куб. метра са реализирани чрез директни продажби от склад. В „ДГС Разлог” домакинствата са закупили 3178 пр. куб. метра директно от склад, в „ДГС Земен” – 2931 пр. куб. метра и в „ДЛС Дикчан” – 2905 пр. куб. метра.

За поредна година ЮЗДП още през март създаде организация за своевременно снабдяване с дърва на жителите на населените места съобразно ежегодното потребление. По традиция обаче, особено в Благоевградска област, където са основните количества дърва, търсенето се засилва през октомври и ноември.

         Два са начините, по които домакинствата могат да осигурят отоплението си – чрез директна продажба от склад по одобрени ценоразписи или чрез продажба на корен. При продажба от склад средната цена на пространствен куб. метър при широколистните видове е 44,61 лв., а при иглолистните – 28,76 лв. Върху всички посочени цени се начислява 20% ДДС. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

Освен директни продажби жителите на малките населени места, които са включени в изготвените от кметовете списъци, могат сами да си добият дърва срещу заплащане на такса на корен. Това е най-евтиният вариант, като средната цена при широколистните е 18.30 лв. на пространствен кубик и 9 лв. – ако са иглолистни. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност.

Юлияна КОЛЧАКОВА