ИД: Воин на ”Ислямска държава” атакува кръстоносци в Ню Йорк

 

Сайфуло Саипов атакува с кола хора на велоалея в Ню Йорк и уби 8 души и рани 11

Извършителят на атентата в Ню Йорк, който отне във вторник живота на осем души, е “воин” на “Ислямска държава”.

Това заяви вчера джихадистката групировка, цитирана от САЙТ – американския център, специализиран в следенето на джихадистки движения в интернет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Един от воините на “Ислямска държава” атакува кръстоносци на улица в Ню Йорк”, се казва в статия на онлайн седмичника на групировката “Ан Наба”.

“По волята на Аллах операцията вся страх в Америка на кръстоносците и ги накара да засилят мерките за сигурност и механизмите за ограничаване на имигрантите в Америка”, допълва изданието.

Извършител на атентата с пикап е 29-годишният узбек Сайфуло Саипов, който също заяви принадлежност към “Ислямска държава” и каза, че е “горд” с постъпката си. Според властите на Ню Йорк Саипов е следвал инструкции от “Ислямска държава”.

През последните години ИД приканва в интернет поддръжниците си да използват превозни средства, ножове и други лесно набавящи се средства за убиване. От средата на 2016 г. смъртоносни нападения с превозни средства имаше в Англия, Франция и Германия, отбелязва АП.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че би му се искало да изпрати Саипов в затвора в Гуантанамо, но отбеляза, че там съдебната процедура е по-бавна от тази на американската федерална съдебна система.

Но тази възможност отпадна, след като прокуратурата повдигна обвинения в тероризъм на узбекския имигрант във федерален съд в Ню Йорк.

“Трябва да се действа бързо. СМЪРТНА ПРИСЪДА”, написа Тръмп в Туитър няколко часа, след като туитна за пръв път, че Сайфуло Саипов трябва да бъде осъден на смърт.

Родителите – светски узбеки

Родителите на атентатора от Ню Йорк са светски и “обикновени” узбеки, които живеят комфортно в предградие на Ташкент.

Радио Свободна Европа цитира пожелали анонимност съседи на семейството на Сайфуло Саипов. Според тях родителите на Саипов притежават малка сергия за дрехи на местен пазар, имат кола и са собственици на къщата си. Те живеят в предградието на Ташкент Уштепа, а преди това са били в апартамент в столичен квартал на средната класа.