Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятИзбори в Хърватия: премиер срещу президент

Избори в Хърватия: премиер срещу президент

Хърватия гласува тази сряда на парламентарни избори, които се въртят около тежко противопоставяне между отдавнашни противници – премиерът Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович, коментира днес АФП.

Вотът идва на фона на широкоразпространена корупция, хроничен недостиг на работна ръка, най-високо ниво на инфлация в еврозоната и постоянен приток на нелегални мигранти по границите на страната.

От месеци изглеждаше, че Пленкович и неговият управляващ Хърватски демократичен съюз (ХДЗ) ще спечелят лесна победа и той ще си осигури трети мандат на поста.

Но през март Миланович шокира нацията като обяви, че ще се изправи срещу премиера.

“Доста предвидим вот се превърна в непредсказуема битка”, коментира пред АФП политическият анализатор Тихомир Ципек.

Миланович, чийто президентски мандат изтича през януари, е подкрепен от Социалдемократическата партия (СДП) и казва, че винаги е искал да създаде “по-добра и справедлива страна”.

Миланович се прицели отчасти в скорошното назначаване от страна на Пленкович на висш съдия за нови главен прокурор на Хърватия.

Назначението предизвика улични протести заради предполагаеми случаи на корупция, свързани със съдията.

В допълнение към драматичната предизборна надпревара Върховният съд забрани на Миланович да се кандидатира, тъй като президентският пост изключва политически пристрастия. Според съда Миланович трябва първо да подаде оставка.

Но той отказа и продължава кръстосва страна през последните седмици в рамките на кампания срещу ХДЗ, посочва АФП.

Ако СДП и съюзниците ѝ успеят да спечелят достатъчно депутати в 151-местния парламент, Миланович може да подаде оставка и да бъде посочен за премиер в безпрецедентна за Хърватия стъпка.

Но засега ХДЗ продължава да се радва на значителна преднина в сондажите – около 30% в сравнение с 20 за СДП./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular