Изложба на творци от Сърбия, България, Украйна и Република Северна Македония беше открита в Националният пресклуб на БТА в Кюстендил. Изложбата уважиха представители на местната власт, на арт-средите в Кюстендил, ценители на изкуството, медии. Част от художниците, чиито творби бяха представени в изложбата дойдоха в Кюстендил специално за откриването.

Творбите на 17-те художници, сред които и преподаватели по изобразително изкуство, са резултат от второто издание на Международният пленер “Босилеград в цветове – 2022”, който се състоя в Босилеград, Сърбия, от 17 до 24 юли. Организатори на пленера бяха сдружение “ГЛАС” – Босилеград и Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” – София.

Пресклубът на БТА в Кюстендил показва за първи път изложба, но участниците в събитието изразиха надежда подобни артистични инициативи да продължат и в бъдеще, а освен място за произвеждане на новини, този пресцентър на БТА  да продължи да популяризира местни и чужди артисти, представители на различни изкуства.

“Много се радваме, че стана такава прекрасна изложба. Благодарни сме на на БТА за организирането на събитието”, казаха организаторите на пленера  Александър Димитров от ГЛАС – Босилеград и Румен Баросов от читалище “Св. Климент Охридски 1997” – София. По време на откриването беше прочетено и стихотворение, написано в дните на пленера в Босилеград.

“Идеята за изкуство ни събра и всички си подадохме ръка. Всеки отнесе по някаква цветна частица след пленера и изложбата. Тук в Югозапада всичко върви по-бавно и това ни кара да сме по-човечни и да се вглеждаме повече в себе си и в другите”, каза кюстендилският художник Бисер Лапев, един от участниците в изложбата.

Изложбата в пресклуба на БТА в Кюстендил ще може да се види до края на месеца.