Изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Димитър Димов, ще бъде показана в Дупница

Изложбата на Националния литературен музей “Испания – мечта и вдъхновение”, която се експонира по повод 110-годишнината от рождението на Димитър Димов, ще бъде показана на 9 май от 17,00 часа в Историческия музей в Дупница, казаха от там.
Документалните пана, чрез архивни материали от фонда на къщата музей “Димитър Димов”, представят различните аспекти от връзката на писателя с Испания: детската му мечта, научната специализация в Мадрид, срещата с испанската история и култура и отраженията в неговото творчество по-късно.


Димитър Димов, един от най-значимите писатели на модерната българска литература, през целия си живот е страстен почитател на Испания. Интересът към тази страна датира от ученическите му години – като любопитно четиво, преминава през изучаването на езика, запознаване с историята и културата и достига своята връхна точка при истинската среща с Испания, разказват от музея. През 1943 г., като асистент по ветеринарна медицина в Софийския университет, Димитър Димов е изпратен на едногодишна специализация в института “Рамон и Кахал” в Мадрид. Връщайки се в България, под въздействие на преките си впечатления, Димитър Димов създава емблематичния за творчеството си роман “Осъдени души”, който носи на своя автор пълно литературно признание. Испания вдъхновява писателя и за разказа му “Задушна нощ в Севиля”, най-популярната му драма “Почивка в Арко Ирис” и три пътеписа.
На откриването на изложбата посетителите ще имат възможност да видят и филма “Триптих за Димитър Димов”.