Monday, July 15, 2024
HomeРегионБлагоевградИзправят пред съда Васил Петров- Бахамата, съпругата му Лидия и синът им...

Изправят пред съда Васил Петров- Бахамата, съпругата му Лидия и синът им Димитър за крупни измами

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и Марикостиново

Районна прокуратура – Благоевград с обвинителен акт предаде на съд Васил Петров-Бахамата (на 49 години), жена му Лидия Петрова (на 45 години) и сина им Димитър (на 23 години), обвинени за измами с цел имотна облага в особено големи размери.

Тримата обвиняеми са безработни. Бащата и синът са криминално проявени, майката Лидия е осъждана за държане на наркотични вещества, а Васил Петров е реабилитиран по право.

След предварителен сговор и в съучастие те умишлено възбудили и поддържали заблуждение у няколко лица с користна цел. С деянията те желали да се облагодетелстват по лек, макар и престъпен начин.

Престъпленията били извършени на територията на градовете Дупница, София, Сандански и в село Марикостиново, община Петрич.

Тримата обвиняеми често парадирали в общественото пространство с близостта си с известни личности, такива, заемащи публични длъжности, високо обществено и административно положение, работещи в съдебната система и в органите на реда. Чрез създаване и поддържане на неверни представи тримата причинили имотна вреда на няколко граждани в общ размер на 597 785 лева. Извършителите прилагали различни начини за въвеждане на пострадалите в заблуждение – оказване на съдействие по наказателни дела, за изпълнение на проект с обществени поръчки, за събиране на парични задължения, чрез оформяне на запис на заповед без протест, продажба на автомобили, прехвърляне на собственост върху недвижим имот, подхвърляне на наркотици в автомобил с цел образуване на наказателно производство срещу конкретно лице.

Обвиняемата Лидия е привлечена към наказателна отговорност и за документно престъпление. През месец януари 2023 г. в гр. Благоевград тя съставила неистински частен документ – запис на заповед без протест за сумата от 93 000 лева, като му придала вид, че представлява писмено изявление на конкретно лице, което в действителност не го е подписало. Впоследствие тя употребила въпросния документ с цел измама.

Обвиняемите предлагали „услугите” си за разрешаване на различни въпроси срещу предоставяне на парични суми. Когато обещанията им оставали без резултат преставали да отговарят на телефонни обаждания и да поддържат контакт с пострадалите от техните действия лица.

В хода на досъдебното производство са събрани множество доказателства за виновността на обвиняемите лица. Налице е проявената от тях упоритост за осъществяване на престъпното деяние, дългият период, през който са действали, високият размер на причинената имотна вреда, липсата на каквато и да било критичност към извършеното. Те не заявили желанието да компенсират вредните последици, като получените от тях суми понастоящем не са възстановени. Предстои делото да продължи в съда. Васил Петров –Бахамата и неговата съпруга Лидия бяха задържани при зрелищна акция в Благоевград. Техният син Димитър бе задържан в столицата миналата година.

RELATED ARTICLES

Most Popular