Въпреки топлото време зимните ни курорти са пълни, а анулираните резервации са много малък процент. Това каза пред bTV служебният министър на туризма Илин Димитров.

„Това затопляне не е само в България, то е в цяла Европа. Много от зимните курорти в Европа не отвориха или го направиха с ограничен капацитет. Мога да похваля нашите зимни курорти Пампорово и Банско. В Пампорово бяха направили малко чудо – въпреки топлото време имаше 7 оборудвани писти. Същата е ситуацията в момента и в Банско, те се подготвят за старта на Световната купа по сноуборд“, подчерта министърът.

Той отчете, че през януари тази година има около 537 000 регистрации на туристи, което е с около 100 000 повече от тези за януари 2022 г.

На въпроса дали не трябва да се отложи откриването на сезона в зимните курорти заради изместването на зимата той отговори: „Министерството на туризма не определя кога започва сезонът. Това е символично откриване и си е традиция. Зимните курорти не са само ски. Оказа се, че където е добре развит спа туризмът, има ръст на посещенията“.

Илин Димитров напомни, че има уеб камери, на които всеки може да провери в кой курорт колко сняг има в момента.

„Нямам представа дали Илон Мъск ще дойде. Каквото трябваше, сме направили – поканили сме го, засега нямаме отговор“, каза още министърът.  По думите на Димитров, Мъск бил поканен да посети и Египет, отново по схемата, позната от България – след като публикувал в Туитър информация, свързана с Египет.

Илин Димитров увери, че държавата е купила снимката, която привлече вниманието на Мъск към България и че фотографът е награден за сполучливия кадър.