Илюзионистът Радослав Георгиев преди благотворителното шоу в събота:  Дупничани са добри хора, ще се съберат много капачки за кувьози

Дупничанинът се надява повече негови съграждани да се включат в кампанията.

През целия ден на 24 юли ще има концерти и забавления в парк “Рила”

Едва ли има деца в Дупница, които не познават илюзиониста Радослав Георгиев. 22-годишният дупничанин впечатлява малки и големи със своите интересни фокуси по време на рождени дни, партита и концерти. Той се занимава с магично изкуство над 10 години и има свое студио. Освен да поддръжа доброто настроение по време на празници, младият мъж се старае да организира и благотворителни акции. Поредната такава ще се състои тази събота в парк „Рила“ на 24 юли.

Радослав Георгиев

– Ради, как ти дойде идеята за благотворителната кампания „Дари капачка – подари бъдеще“, която ще се състои на 24 юли?
– През 2018 година направих благотворителен концерт специално за Асоциация „Детско сърце“. Тогава подпомогнахме детските жилища, които тази организация искаше да реализира. Успяхме да съберем около 500-600 лева и бяхме доволни от получения резултат. Така се роди идеята през тази година да направим отново концерт с благотворителна цел.
– Разкажи ни нещо повече за инициативата?
– Това е целодневно детско шоу и ще се проведе в събота на малката сцена в парк „Рила“. Кампанията ще продължи през целия ден. Първият концерт ще започне в 11 часа и ще бъде специално за всички малчугани под мотото „Дете на дете помага“. В него са включени изпълнители от региона. Това са Камен Соколов и Иванина Панайотова и Фолклорна формация „Звездица“ към НЧ „Христо Ботев 1878“ в Дупница. Участие ще вземат още Народно читалище „Развитие 1910“ от село Крайници, Фолклорно трио „Авлига“ и Петър Тодоров. Разбира се, аз също ще участвам с различни фокуси. От 14 до 17,30 часа ще се състои уличното шоу „Докосни магията“. От 19 часа вечерта ще започне концерт с гост-изпълнител Десислава Димитрова-Шехерезада. Тя е единствената жена илюзионист в България, което гарантира много емоции. Тя е наричана от всички Цветето на българската магия и една от най-добрите, има множество награди както у нас, така и по света. Сигурен съм, че публиката ще остане очарована от всичко, което ще види през целия ден. Ще има много забава, положително настроение и усмивки.
– Срещаш ли подкрепа у дупничани?– Да, срещам подкрепа, за което много се радвам. Много хора помагат за такива каузи. Те веднага са отворени към благотворителност, когато споделя някоя подобна идея. Има дупничани, които дават средства, с които да покрием разходите и се гордея с моите съграждани. Това е една много хубава кауза, чрез която даряваме живот на деца и радваме техните семейства. Даряваме капачки на Фондация „Лазар Радков“, а те купуват кувьози и детски линейки. Надявам се към каузата да се присъединят много хора и да съберем възможно най-много капачки.
– Сигурно има и други подобни благотворителни акции на територията на областта и страната…

 


– Доколкото знам, подобни инициативи се правят два пъти годишно и се събират много капачки. В различните градове в България има пунктове, където се събират капачки. Те се събират на опредени дати, които се съобщават предварително на сайта на „Капачки за бъдеще“.
– Колко капачки са необходими за закупуването на един кувьоз?
– Не съм напълно запознат колко точно капачки трябва да има. Най-важното е да ги събираме и да приобщим към каузата колкото се може повече дупничани и наши сънародници изобщо. Нещо повече – по този начин рециклираме и шишетата, които остават от капачките. Затова е хубаво те да се изхвърлят в пригодените за това жълти контейнери, защото те са специално за пластмаса. Така учим децата си на любов към природата и я опазваме. Това е нещо добро, което пък те утре могат да предадат на свой ред на техните деца. Доброто винаги побеждава и трябва да правим все повече и повече подобни достойни дела.
– Спомена за инициатива през 2018 година, а сега предстои нова такава. Планираш ли друга на по-късен етап?
– Тези две инициативи, с които съм се захванал, все още имат бъдеще и ще продължа да работя за тях. Уникално е чувството да правиш добрини, било то с даряване на средства или с организиране на благотворителни кампании и концерти. Задължително е човек да прави добро, защото то се връща и дарява хората с усмивки и щастие. Човек е човек, ако прави добро! Вярвам твърдо в тази максима и се старая да живея според нея.

Димитър ИКОНОМОВ