Кметът на Самоков Владимир Георгиев и главният библиотекар Албена Ихтиманска се срещнаха с екипа на „Музейко”. Целта на срещата е да се намери най-доброто решение за проектиране на библиотечното пространство, за да се постигне максимално усвояване на площта на помещението.

Кметът сподели, че в основата на идеята му е премахването на плексигласовия покрив и изграждането на стъклен под. Покритото в момента пространство е няколко пъти по-голямо от цялото пространство на библиотеката. „Имаме нужда от повече място, тъй като когато организираме събития, наличната площ е недостатъчна”, сподели г-жа Ихтиманска. Тя допълни, че освен разширяване на пространството ще бъде добре да се помисли и за интерактивни кътове, чрез които да се привличат младите хора в библиотеките. Изграждането на интерактивни модули изисква сериозно финансиране, но намирането на обща концепция ще спомогне в бъдеще проектът да се надгражда. Екипът на „Музейко” посети и детската библиотека, като направи оглед за възможностите за свързването й с централното помещение.

От друга страна, ще се мисли за възможности за реконструкция и остъкляване на терасата, което ще даде възможност за разширяване на помещението и на детската библиотека. Кметът подчерта, че на този етап най-наложително е да се намери начин за изграждане на под, чрез което помещението на библиотеката значително ще се разшири. На по-късен етап ще се мисли и за други концепции и кътове, за да може пространството да бъде максимално функционално. Предстои да бъде направен нов оглед със специалисти инженери, които да предложат конструктивно решение. След това ще бъде изготвен и самият проект.