Към 10.00 часа сутринта на 31 юли е съобщено за 35-годишен мъж в безсъзнание в Осоговската планина по маршрута за връх Руен. В групата, която достига до него е имало лекар и е оказана долекарска помощ, но е констатирана смъртта на човека. Предприет е транспорт. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст.
Планински спасители са участвали в още две акции, свързани с инциденти през изминалото денонощие. В Пирин е подаден сигнал през системата 112 в 13.00 часа за 23-годишно момиче с травма на крака в района между хижа Синаница и Синанишка порта. В акцията участват 11 планински спасители от отряда в град Сандански. Акцията по транспортирането на пострадалата продължава 12 часа.
От ПСС излязоха и с официална информация по повод инцидента в Рила, при който загина бизнесменът Антон Петров-Хамстера. Ето какво гласи официалното прес съобщение: През системата 112 снощи към 20.30 часа е подаден сигнал за автомобил, попаднал в дере по време на офроад приключение в района между Рилския манастир и хижа Македония. Първоначалната информация е за мъж с тежка черепно-мозъчна травма и в безсъзнание.
Планински спасители костатират смъртта на мъжа. Другите в автомобила са с леки травми и охлузвания. Според Планинска спасителна служба починалият мъж е шофирал автомобила.