Monday, July 15, 2024
HomeНовиниИспанският Сенат одобри прякото управление на Каталуния

Испанският Сенат одобри прякото управление на Каталуния

 

Туск: За ЕС нищо не се променя, Испания остава единственият ни събеседник

 

Горната камара на испанския парламент упълномощи правителството на министър-председателя Мариано Рахой да управлява пряко Каталуния от Мадрид, след като автономната област обяви независимост от Испания, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Сенатът взе решението за задействане на член 155 от конституцията с 214 гласа “за” при 47 “против” и един “въздържал се”. Това стана малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима.

Мнозинството от членовете на испанския Сенат гласуваха министър-председателят да бъде упълномощен да предприеме неизползвани досега конституционни мерки за установяване на контрол върху управлението на Каталуния, включително уволняване на каталунския премиер Карлес Пучдемон и неговото правителство и ограничаване на правомощията на областния парламент.

Сега испанското правителство трябва да реши как и кога да приложи мерките. То казва, че те са временни и имат за цел да възстановят законността в Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че вотът на каталунския парламент за независимост е “нелегално“ действие. Той подчерта, че няма да позволи на „сепаратистите да ликвидират нашата конституция и върховенството на закона“.

Рахой е взел решение да свика извънредно заседание на правителството довечера съобщи в. “Вангуардия”, цитиран от ТАСС.

Агенция Европа прес предаде, че испанското правителство ще обжалва в Конституционния съд декларацията за независимост, приета днес от каталунския парламент.

Решението на каталунския парламент да обяви испанската автономна област за независима не променя нищо за ЕС, като той ще продължи да разговаря само с Испания, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

“За ЕС нищо не се променя. Испания остава единственият ни събеседник”, написа Туск в Туитър. Той призова испанското правителство да избере “силата на аргумента, а не аргумента на силата”.

Председателят на Европейския съвет направи този коментар малко след като каталунският парламент обяви испанската автономна област за независима. Броени минути по-късно Сенатът, горната камара на испанския парламент, прие решение за въвеждане на пряко управление на Каталуния от страна на централното правителство в Мадрид.

RELATED ARTICLES

Most Popular