Васил Капланов

Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета по отношение на Васил Капланов от дупнишкия съд, и остави без уважение молбата му за изменение на мярката в по-лека такава. Васил Капланов-Каплата е привлечен като обвиняем за закана за убийство. В ареста е от 4 септември тази година.

Съдът в Кюстендил допусна до разпит по искане на защитата бившата съпруга на обвиняемия – Петя Капланова, която отговори на въпроси, свързани с това как задържането на Капланов се отразява негативно на малкия им син.

От Окръжна прокуратура – Кюстендил пледираха за отхвърляне на молбата на обвиняемия и потвърждаване на мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

Настоящият съдебен състав констатира, че първата предпоставка за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, а именно наличие на обосновано предположение за авторство на деянието, не е отпаднала към момента. Няма нови доказателства, че е отпаднала и другата предпоставка – реална опасност от извършване на престъпление. По време на инкриминираното деяние обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „домашен арест“, която не е попречила да бъде извършено друго противоправно деяние, се посочва още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил. Съдът посочва още, че макар и неосъждан към момента, на Капланов е налагано административно наказание по чл. 78а за престъпление против личността – нанасяне на лека телесна повреда, което е от същия раздел, както това по настоящото обвинение.

Определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което по отношение на Капланов бе потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според обвинението на 31 август т.г. около 20,10 ч. в гр. Дупница, при кореспонденция, Капланов се е заканил на Димитър Недев с думите „Децата ти ще останат сираци“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.