Йенс Столтенберг на необявено посещение в Киев

Украинските сили постепенно напредват – това заяви генералният секретар на НАТО – Йенс Столтенберг по време на необявено посещение в Киев. Той обяви и пореден пакет финансова помощ за Украйна.

“Днес вашите сили вървят напред. Срещат ожесточена съпротива, но продължават да напредват. Всеки метър, който Украйна отвоюва, е метър, който Русия губи. Украинците се бият за семействата си, за бъдещето си, за свободата си. Москва се сражава за имперските си заблуди. Днес мога да потвърдя, че НАТО има рамкови договори на стойност 2 млрд. и 200 милиона долара за основни муниции, включително и един милиард за потвърдени поръчки”, каза Йенс Столтенберг.

След разговора със Столтенберг, украинският президент Володимир Зеленски каза, че е въпрос на време Украйна да стане член на НАТО.

“Днес разговорът де факто е между съюзници и е само въпрос на време Украйна де юре да стане член на Алианса. Правим всички възможно това време да бъде по-кратко. Украйна вече е гарант за голяма част от свободата, която обединява НАТО. Победата на Украйна в тази непредизвикана и зла война, която Русия отприщи, гарантира дългосрочна сигурност и мир не само за нашата страна, но и за целия континент“, заяви Зеленски.