Източник: БГНЕС

Кабинетът “Борисов-3” оцеля. За събарянето му гласуваха 99 народни представители. За оставането бяха 133-ма. Очаквано гласуваха повече в полза на запазване мандата на правителството. Общо гласуваха 232-ма депутати.

По време на гласуването в пленарната зала не присъства премиерът Бойко Борисов. Той не присъства също така и на дебатите, когато дори и здравният министър Ананиев пристигна със закъснение. На предишните вотове на недоверие Борисов също не дойде в Народното събрание.

Припомняме, на пленума на БСП бе обявено, че след обявените предложения за здравна реформа от министър Кирил Ананиев социалистите подготвят третия си вот на недоверие към правителството “Борисов 3”.

От БСП заявиха, че няма да търсят подкрепа в останалите парламентарно представени партии и опозицията в лицето на ДПС, а подкрепа ще търсят в съсловните организации и засегнатите от реформата страни. БСП се срещнаха с представители на Българския лекарски съюз, преди това и със застрахователи, а преди това срещите протекоха с неправителствени организации и др.

Първият вот на недоверие към кабинета “Борисов-3” беше внесен на 17 януари 2018 г. с мотив провалът на правителството с борбата с корупцията.

Гласуването беше на 25 януари и кабинетът “Борисов 3” очаквано оцеля. За събарянето на властта гласуваха 103-ма депутати. В подкрепа на управлението на Бойко Борисов се обявиха 131 народни представители. За да е успешен един вот на недоверие, са нужни минимум 121 депутатски гласа.

Вторият вот на недоверие беше по темата сигурност, като аргументите на социалистите се разпростряха от битовата престъпност, през състоянието на системата МВР до техническото състояние на въоръжението в Българската армия. Вотът беше внесен на 20 юни след инцидента с хеликоптер, при който загинаха двама военни пилоти, а трети беше тежко ранен.

Третият кабинет на Бойко Борисов оцеля и при втория вот на недоверие, внесен отново от БСП. Гласуването беше на 29 юни. За събарянето на властта тогава бяха 104-ма депутати, а 131 запазиха правителството.

 

 

 

 

news.bg