Снимка - БНР

Илко Стоянов: Ще накажа работещите с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари и гранични полицаи в Р Северна Македония

Освободиха двамата служители ОП “Озеленяване”- Благоевград, които  бяха задържани затова, че са строшили витрината на Македонския културен клуб. Във вторник бяха задържани Станислав Илиев и Николай Иванов. Двамата работят в общинското предприятие от дълго време. Сред задържаните бяха още приятелката им Людмила Костадинова и сестра й Красимира. Всички вече са на свобода, след като са признали вината си. Те са предложили да възстановят щетите и да платят за нова витрина на помещението, както и да поемат разходите по монтажа. Пред медиите Людмила Костадинова се самоопределя като инициатор и обяснява действията си като гневен изблик. “Това не беше вандализъм, а проява на гняв. Символичен акт. Изразих дълбокото си възмущение от антибългарската политика, не на македонския народ, а на македонското правителство”, заявява пред “24 часа” Костадинова. “Бях ядосана от действията същия ден на македонските власти, които не допуснаха стотици българи да влязат и да се поклонят на гроба на Гоце Делчев в Скопие, трима бяха арестувани и съдени. Изпитвам и недоверие към българските власти. Очаквах от тях по-адекватно поведение”, допълва Костадинова.

Няма да бъдат повдигани обвинения, защото нанесените щети са под размера на две минимални работни заплати.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е категоричен, че като работодател ще приложи реципрочност на наказанията, стана ясно от официалната фейсбук страница на общината.

“Вчера “изтече” информация от ОД на МВР, че са задържани двама служители на ОП “Озеленяване” към Община Благоевград, както и техните съпруги, за това че са счупили стъклото на помещението, което беше провъзгласено за “македонски културен клуб”. Всички знаем, че съдът е компетентният орган, който може да се произнесе по наказателната част на деянието. Кметът на общината, който в случая се явява работодател на двамата служители, може да се произнесе единствено по Кодекса на труда. В тази връзка, като работодател на двамата служители, бих искал да ви кажа какво е моето решение: Ако се докаже вина на общинските служители, аз ще приложа принципа на реципрочност на наказанията. Това означава, че ще накажа работещите в Община Благоевград, с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Р Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи. В момента, в който бъдат уволнени служителите в Северна Македония, причинили тормоз над българските граждани, аз незабавно ще уволня служителите на ОП “Озеленяване” към Община Благоевград”, пише на страницата на общината. Със светкавична реакция излязоха и от ФК “Пирин”, които се подкрепят решението на градоначалника, уточнявайки че замесените са привърженици на местния тим.

Припомняме, че всички македонски полицаи, охранявали честванията при отбелязването на 151 год. от рождението на Гоце Делчев, ще получат допълнително парично възнаграждение. Това съобщи  министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски. “Всички полицаи, погрижили се за достойното отбелязване на 151 години от рождението на великия Гоце Делчев в събота, ще бъдат наградени с надбавка за успех в работата в размер на 10% от основния компонент на работната си заплата, за което са предвидени средства в бюджета на МВР”, заяви вътрешният министър.

В същото време  стотици българи бяха спрени да влязат в РСМ, като някои се оплакаха и от побой. Също така внезапно възникна “технически проблем” на вход на ГКПП “Деве баир” , за което и българският вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че е дарил на РСМ три генератора.

Във вторник българският премиер Гълъб Донев заяви, че страната ни няма да прекъсне диалога с Република Северна Македония, тъй като България е показала и доказала, че е изцяло позитивна.

От своя страна обаче президентът на РСМ Стево Пендаровски отчете все по-лоши отношения между двете страни.