Има още 23 македонски фирми, регистрирани на кюстендилския адрес на превозвача от АМ “Струма”

Туристическата фирма “Беса транс”, която е собственик на автобуса, който катастрофира на магистрала “Струма”, е регистрирана в Кюстендил. Фирмата съществува от 2011 г., а от 2019 г. едноличен собственик на капитала й е 30-годишният А. З. – македонски гражданин от албански произход. Фирмата редовно организира екскурзии до Турция. Въпреки че официално по регистрация седалището й е в Кюстендил, фирмата има офиси в Скопие и няколко града в Северна Македония, пише “24 часа”.

Туристическата агенция е от Скопие, затова мисля, че повечето пътници в автобуса са от столицата. Тъй като понеделник беше неработен ден в Северна Македония, беше Ден на албанската азбука, повечето хора в страната използваха удължения уикенд за екскурзии. Това заяви при влизане в “Пирогов” министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи.

Още 23 македонски фирми са регистрирани на адрес в Кюстендил, на който е регистрирана фирмата собственик на катестрофиралия македонски автобус. Това става ясно от проверка в Търговския регистър, съобщава bTV. Оказва се, че на въпросния адрес има жилищен блок, а в посочения апартамент живее болна възрастна жена. Тя обяснила, че преди повече от 10 години синът ѝ е работил в тази фирма. Оттогава обаче нямал нищо общо с нея.

Припомняме, трагедията стана на 31-ия километър на магистрала “Струма” малко след 2 ч. тази нощ, близо до разклона за село Боснек. От Турция към Северна Македония са пътували четири автобуса с екскурзианти, като последният от тях се удря в мантинелата и се запалва. 45 са загиналите, сред тях 12 са деца.
Седем души са оцелели и са транспортирани в “Пирогов”, сред тях е 17-годишно момиче. Те са с изгаряния на лицето, ръцете и на горните дихателни пътища, имат и разкъсни рани. Един от пострадалите е с фрактура на бедрото и е настанен в травматологията. Ранените са контактни, но са в тежко психическо състояние.