КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за храни

Снимка - БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира за наличие на антиконкурентно поведение от страна на редица участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения. По своя инициатива КЗК образува три производства за установяване на евентуално извършени нарушения под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия.

От антимонополната комисия уточняват, че проверката е на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения.

Става въпрос за веригите “Била”, “Кауфланд”, “Фантастико”, “Метро”, Лидл, “Промаркет” и “Т-маркет”. Инспекцията е и срещу обединенията “Сдружения за модерна търговия”, “Съюз на птицевъдите”, “Асоциация на промишленото производство”, “Асоциация на млекопреработвателите в България” и “Национална асоциация на млекопреработвателите.

За да обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор „Храни“, след получени съдебни разрешения от Административен съд – София област, Комисията, със съдействието на служители на МВР, са извършили изненадващи проверки на място в офисите на “Лидл България”, Съюза на птицевъдите и “Национална асоциация на млекопреработвателите”.

От офисите им са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които Комисията предстои да анализира в детайли с оглед установяване на наличие на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектора.

От КЗК посочват, че мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, което не може да бъде осъществено в спешен порядък. Въпреки това от Комисията дават заявка да извършат проучването във възможно най-кратък срок.

По-рано председателят на регулатора Юлия Ненкова каза, че КЗК има “обосновано предположение” за картел между търговските вериги, но тази практика се доказва изключително трудно, а и в закона няма определен срок за приключване на подобни проверки именно затова./Invesrtor