Кирил Огненски откри ново природно творение до Бистришкия водопад – камък с лице

Кметът на Бистрица Кирил Огненски отново съзря интересно природно творение в района на любимото си родно място. И сега, както и друг път се е случвало, Огненски е впечатлен от творение, създадено от природата, в района на водопада над Бистрица. ”За пореден път искам да споделя с Вас едно творение на природата, което се намира на Бистришкия водопад. При по-внимателно вглеждане прилича на човешко лице ( поне на мен). Затова го нарекох „Лицето” или „Мъката на каменоделец”, тъй като, както знаете, в района на Самоковището и Бистришки водопад е имало десетки каменоделци. При вглеждане под дясното око се вижда нещо като сълза, така че фантазия……. или може би не”, сподели на страницата си във фейсбук управникът на дупнишкото село.

Припомняме, че преди време в този район Огненски забеляза скално образование, което оприличава на лика на света Богородица или на баба Ванга, и го нарече Пазителката на водопада.

„Бистришкият водопад е специално място не само за хората от селото, но и за цялата община. Винаги, когато минавам оттам, забелязвам нещо ново и интересно и когато е по-фрапиращо, го споделям. Това, което забелязах сега, ми прилича на лице, както съм го написал. И съм убеден, че няма нищо случайно. Там има много история – в района в един период са добивали руда, по-късно е имало каменоделство. Сега идват все повече туристи. „В неделя на водопада бяха над 100 човека”, сподели за в. „Вяра” Кирил Огненски.

Пазителката на водопада

Както е известно, в последните години Бистришкият водопад придоби голяма популярност. Това се дължи най-вече на панорамната площадк в м. Софарджик, изградена през 2021 година. Съоръжението е на около 900 метра надморска височина, с дължина 20 м, тип мост, с 220 м денивелация. От площадката се разкрива уникална гледка към 5 планини Осогово, Конявска, Верила, Рила и Витоша. Виждат се и долината на Дупница, части от градовете Бобов дол, Кюстендил и Радомир.
В този дял на Рила се намират малко познати места като Цръната скала, Хайдушката пещера, Морените, които са най-високите на Балканския полуостров, както и Градинските и Воденичарските езера. Припомняме, че до Самоковището има екопътека, с места за отдих и пикник.