Кметът Георги Икономов: Изграждаме модерен медицински център с 10 болнични стаи в Банско, теренът зад казармата става СПА център

Новата болница ще бъде разположена под начална станция на лифта, обясни градоначалникът

Изграждането на цялата улица „Гоце Делчев” ще струва 3,5 млн. лв. общински пари, ул. „Пирин” се прави на етапи, първият е около 400 000 лв.

 

207-07-01 georgi ikonomov
Георги Икономов

Георги Икономов е роден на 02.12.1968 г. в гр. Банско.

От 2009 до 2011 г. e депутат в 41-вото народно събрание, където е член на  Постоянната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.

 През октомври 2011 г. е избран за кмет на община Банско.

През ноември 2015 г. е преизбран на първи тур за кмет на община Банско.  Завършил е висше образование, специалност “Счетоводство и контрол” в Университета за национално и световно стопанство – гр. София.

Семеен, с едно дете.

С него разговаряме по актуални теми, свързани с развитето на Банско. 

 

Г-н Икономов, какво е финансовото положение на община Банско? Имате ли дългове към фирми, с които работите?

– Дългове към фирми нямаме въобще. Винаги изплащаме това, което имаме като задължения към доставчици. Тази година теглихме кредит от фонд ФЛАГ, той е във връзка с приключване на водния цикъл и това ни трябва за финалните плащания и за мостово финансиране. След реализирането на проекта ще възстановим този кредит по най-лекия начин.

Финансовото състояние  на общината е добро.

Малко не се изпълнява бюджетът – така, както на мен ми се иска. Може би ще го изпълним на 95-96% в приходната част. Аз съм предприел мерки, така че в разходната част да бъде съответното, така че всичко от финансова гледна точка е стабилно.

На европейските проекти ли разчитате основно, за да подобрявате инфраструктурата и жизнената среда в  общината?

 

-Най-важният и най-трудният е водният цикъл, който се проточи повече, отколкото ни се искаше на нас всички.

За пореден път се извинявам на жителите на Банско. Той приключи, приключват последните довършителни работи. А те са полагане на втори пласт асфалт на няколко улички и оправяне на няколко шахти.

Водният цикъл приключи.

Това е най-мащабният проект, който е правен не само за последната година, но и за последните 50 години в Банско.

Предстои пускането на пречиствателната станция в началото на годината.

Започнахме съществен за мен проект за довеждащ водопровод от Караманица. Той ще водоснабди допълнително града ни с 20 л в секунда много чиста и студена вода, предназначена за задоволяване на квартал „Свети Иван” в югоизточната част на града ни. Така е направен проектът, че да може да се разпределя водата в града според нуждите и натоварването.

Санирахме един блок по националната програма за енергийна ефективност. Един блок само в Банско отговаряше на тази програма, т.е. да бъде над 36 апартамента.

Започнахме рехабилитация на улица „Пирин”, централна улица в града ни. Тя ще бъде изпълнена изцяло в духа на Банско, направена като пешеходна улица, с естествени материали, така че действително тя да бъде един свързващ мост между туристическата зона и стария център на града.

С какви средства се направи това?

 – С общински средства, собственост на общината. Сумата е доста голяма. Изграждането на цялата улица „Гоце Делчев” ще бъде 3,5 млн. лв., улица „Пирин” се изгражда на етапи, първият етап е около 400 000 лв. Един път като се направи, повече няма да се пипа.

Предстоят ли нови частни инвестиции в Банско?

– Много ми се иска да има такива инвестиции, но не вече в областта на туризма. Достатъчно много имаме инвестиции. Ако някой иска да инвестира, имаме доста недовършени сгради, да ги купува и да инвестира.

По-скоро ми се иска да се инвестира в областта на спорта, на общественото обслужване на малките хранителни предприятия.

Имаме един терен, който е на казармата, който чакаше своето решение. Това са бившите казарми, около 200 декара. Сега с приемането на общия устройствен план него го превръщаме в зона за спорт.

Имаме интерес от инвеститори точно в тази посока, искат да се превърне този терен в една територия с висококатегориен хотел, с огромен СПА център и с прилежащи към него спортни дейности като многофункционална спортна зала, стени за катерене, тенис кортове, футболни игрища.

Това цялото да бъде развито в една като паркова територия, разбира се, с места за паркиране и обслужващи заведения.

Това е нещото, ако се случи, ще бъде изключително полезно за града ни, ще очертае нов трети център.

Другото, което върви като инвестиция, това е инвестицията в новия медицински център.

Проектиранията са стартирани. Мястото като регулация е оформено.

Ще се изгради  модерен медицински център, който ще бъде нещо средно между спешен център и нова болница. Ще бъде разположен точно под начална станция на лифта, за да може огромна част от случаите, които са спешни, тежки случаи, да се поемат.

Той ще бъде модерен, диагностичен център, с малка операционна. Ще бъде смесена собственост, ще участва и концесионерът, и доктори като управители, и общината. В него ще има диагностичен център с ядрено-магнитен резонанс, скъпа техника. Ще има и 10-ина болнични стаи за двудневен престой, за по-леки интервенции.