Кметът Калин Гелев и зам.-министър Колева дадоха старт на рекултивацията на депото в Сапарева баня

Първата копка на проекта за 948 862 лв. бе направена на официална церемония

Рекултивацията на общинското депо започва в Сапарева баня. Старт на предстоящите дейности в местността Люти дол в четвъртък дадоха зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, кметът Калин Гелев, зам. областният управител на област Кюстендил Георги Илинов, Йордан Йорданов от фирмата изпълнител – ДЗЗД „Рекултивация 2021“, представители на института за управление на проекта, представители на фирмите, които ще изпълняват строителен, авторски и др. надзор, зам.-кметовете Емилия Елчинова и Славчо Коларски, главният архитект на общината Владимир Чангулов, служители в общинската администрация и др. Кметът Гелев и Йорданов от ДЗЗД „Рекултивация 2021“ направиха символичната първа копка по проекта, спечелен от общината. Извършен бе и водосвет за здраве.

„Всички знаем, че сме обект на наказателна процедура. Толкова много сме се забавили във времето с рекултивацията на депото”, каза Калин Гелев по време на пресконференцията във връзка с проекта. Градоначалникът посочи, че главната цел на проекта е подобряване на управлението на отпадъци на територията на община Сапарева баня и ограничаване на рисковете за околната среда и здравето на местното население посредством техническа рекултивация на депото за неопасни отпадъци. Калин Гелев изказа благодарност на всички експерти, оказали помощ при разработването на проекта, и изрази надежда, че работата ще върви така, че строителството да приключи в срок.

„Радвам се, че даваме старт на този дълго чакан проект на община Сапарева баня. С изпълнението на този обект ще решим един съществен въпрос за общината. Депото е закрито преди 3 г. и наближава денят, в който този терен ще се превърне в една облагородена местност и хората ще забравят гледките, които са в настоящия момент”, каза зам.-министър Колева.

Проектът „Рекултивация на депо за закриване в община Сапарева баня, предмет на процедура по нарушение на правото на ЕС по дело С-145/14”, по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020” е на стойност 948 862,16 лв., от които 806 524,34 лв. европейско финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 142 327,82 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Р. България. Срокът за неговото изпълнение е 23 месеца, със стартиране на дейностите на 31.07.2020 и приключване на 30.06.2022 г.

Сред основните предстоящи дейности е техническата рекултивация на депото. Тя включва изкопаване и предепониране на отпадъците, оформяне на отпадъчното тяло, полагане на изравнителен слой, направа на газовите кладенци и на газосъбирателната система, полагане на запечатващия пласт, полагане на култивиращия слой почва, полагане на хумус и т.н.