Tuesday, July 23, 2024
HomeРегионБлагоевградКметът Камбитов: Община Благоевград може да осигури 780 000 за ОФК „Пирин“

Кметът Камбитов: Община Благоевград може да осигури 780 000 за ОФК „Пирин“

  • Реалната цел е футболният отбор да се задържи в „Б” група, общината е готова да прехвърли дялове на бизнесмени, които искат да спонсорират клуба

  • Общината ще кандидатства за финансиране за изграждане на още две футболни игрища, тенис кортове, лекоатлетическа писта и съблекални край село Зелен дол

  • Изпълнителният директор Венко Попов: Парите се харчат прозрачно, на всеки три месеца се извършва одит и няма как да се злоупотреби дори с един лев

 

 

„Община Благоевград може да осигури 1% от бюджета за 2019 г. за издръжката на ОФК „Пирин”, което прави 780 000 лева. Тази сума е необходима, за да гарантираме оставането на отбора в „Б” група“. Това заяви кметът д-р Атанас Камбитов на среща, инициирана от председателя на Общинския съвет Радослав Тасков с обществеността, бизнеса и феновете на „орлетата”.
Председателят Радослав Тасков призова всички, които обичат ОФК „Пирин“, да присъстват на заседанието на ОбС на 25 януари, когато ще се гласува Бюджет 2019. Той подчерта, че не трябва да се допуска да има искания за пренасочване на средства. „Идеята за тази среща възникна на последната сесия, на която Общинският съвет трябваше да вземе решение дали да дофинансира клуба. Прави впечатление, че през 2018 г. няколко пъти темата „Пирин“ бе коментирана от общинските съветници, без на практика да имаме яснота дали обществеността подкрепя „Пирин“ и интересува ли се какво се случва в клуба. Лично за мен в Общинския съвет хората, които подкрепяме „Пирин“, сме мнозинство. Усеща се обаче

Срещата бе инициирана от председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, а изпълнителният директор Венко Попов подчерта, че парите се харчат прозрачно.

едно изчерпване на доверието от страна на съветниците,

 

свързано с финансирането на клуба. Проблемите в момента, според мен, са свързани с финансирането, посещаемостта на футболните срещи и критиките, които постоянно се получават към клуба, от различно естество. Особено в последно време част от упреците не отговарят на истината. Те са толкова злонамерени, че създават усещане, че темата ОФК „Пирин“ и финансирането са токсични. И общинските съветници, които искат да помогнат, да гласуват, се страхуват да го направят, защото не знаят дали взимат правилното решение. Явно е, че община Благоевград трябва да се справя през този сезон, респективно през пролетта на следващия. Нека в петък се види, че

 

„Пирин“ е нужен на Благоевград“ .

 

Той поясни, че всяко едно предложение, направено на срещата, е записано и ще бъде работено по него. Д-р Камбитов обясни, че общината няма как да осигури сама бюджет на общинския футболен клуб, за да е в „А” група, тъй като трябват 2,5 милиона лева. Присъстващите се обединиха около идеята, че реалната цел е тимът да се задържи в „Б” група, като се изготви стратегия за развитието му през следващите 5 години.
По време на срещата общинският съветник Кирил Ваклинов предложи да бъде сформиран Обществен съвет, в който да участват общински съветници, бизнесмени, фенове и граждани.
Атанас Камбитов призова бизнеса да подкрепи общината, която финансира „Пирин”, а общинските съветници в петък също да покажат, че държат на легендарния клуб, който през 2022 година ще навърши един век.

 

„Нека не правим политика от „Пирин”,

 

нека всички се обединим и покажем, че „Пирин” е нужен на Благоевград”, подчерта кметът. Представители на бизнеса изтъкнаха, че в момента клубът разполага с много добра спортна база, каквато никога не е имал. Стана ясно, че общината е готова да кандидатства с проект за финансиране във Фонд на фондовете за изграждане на още две футболни игрища, тенис кортове, лекоатлетическа писта и съблекални край село Зелен дол. Общината е готова да съдейства и да прехвърли дялове на бизнесмени, които искат да спонсорират клуба.

 

„Дори сме съгласни да сме миноритарен собственик,

 

а контролният пакет акции да е в този, който осигурява финансирането, може да направим публично-частно партньорство”, сподели Камбитов.
Изпълнителният директор Венко Попов подчерта, че парите се харчат прозрачно и всеки, който проявява интерес, може да се запознае с всички документи, с приходите и разходите в клуба. Венко Попов увери, че на всеки три месеца се извършва одит и няма как да се злоупотреби дори с един лев.
По време на срещата присъстваха и предприемачите Иван Чапов, Петър Байкушев, Емил Павлов.

RELATED ARTICLES

Most Popular